Recept za zdrave grickalice

SHARE
kokice
Image by annca from Pixabay

Kokice  je naziv za zrna kokičara koja pri prženju eksplodiraju, odnosno šire se iz ljuske. Obično im se dodaje sol.

vojvodinainfo

Antioksidanti poznati pod imenom polifenoli u velikoj meri utiču na zdravlje jer sprečavaju da štetni molekuli oštete ćelije.

Otkriveno je da kokice sadrže koncentrat antioksidanata jer u sebi imaju samo četiri odsto vode, dok u pojedinim vrstama voća i povrća taj procenat dostiže 90.

Naučnici su otkrili da jedna porcija kokica ima oko 300 miligrama antioksidanata, što je skoro duplo više od 160 miligrama, koliko sadrži porcija bilo kog voća. Takođe, otkriveno je da je u hrskavoj opni kokice najveća doza antioksidanata i vlakana.

Ovaj recept vam omogućava da sami napravite veoma zdravu grickalicu, još ukusniju od onih fabrički proizvedenih. Potrebno je:

  • 1 šoljica kukuruza kokičara (ili sve zavisno od količine koju želite da dobijete);
  • 4/5 kašike putera (ili kokosovog ulja);
  • 2 kašike meda;
  •  Himalajske soli po želj…

Priprema:

Iskokajte kukuruz u velikoj posudi. U međuvremenu, u manjem tiganju istopite puter ili kokosovo ulje i med na slabo zagrejanoj ringli. Kad su kokice gotove, prelijte ih mešavinom putera/kokosovog ulja i meda protresite da se dobro uvaljaju u tu mešavinu. Posolite sve, pa opet promešajte – i uživajte u ovoj sjajnoj grickalici! 

Tekst piše Vanja/025.rsee

vojvodinainfo