Recept koji se u Vojvodini prenosi s kolena na koleno

Pixabay
Oglas

U većini starih vojvođanskih domaćinstava doručak je morao da bude obilan i kaloričan – ili slanina i jaja, ili čvarci, ili šunka, ili domaće kobasice uz sezonsku salatu i obavezan domaći hleb.

Vremena su se promenila, a sa njima i stil života i navike, ali jedna od njih uspešno odoleva – doručak mora da obezbedi energiju za predstojeće dnevne obaveze.

Vojvođanske domaćice su u prošlom veku često pripremale ukućanima paštetu od čvaraka.

Receptura koju prenosimo datira iz šezdesetih godina, a i danas se često priprema i služi, uz neznatne izmene – umesto uz hleb, sve češće se jede sa krekerima ili uz prepečen tost, i to za večeru. Neretko se služi i u vojvođanskim kafanama uz pivo.

Takođe, moderne domaćice dodaju i senf radi poboljšanja ukusa.

Sastojci:

250 grama čvaraka

2 kuvana jaja

mala glavica crnog luka

2 kisela krastavca i/ili dve crvene paprike iz turšije

2 kašike mekog sira ili mileram

malo bibera

malo senfa

Priprema:

Sve sastojke dva puta sameljite u mašini za meso. Ukoliko nemate mašinu za mlevenje mesa, možete da izradite paštetu i u blenderu, ali pazite da se čvarci prilikom blendanja ne usitne sasvim.

 

PREGLED NEDELJE: „Pogled u Ogledalo“ na našem YouTube kanalu – Nesreća u Mitrovici, Hrkalovićka iza rešetaka, Englezi rukovodili akcijom na Kosovu i Metohiji

 

(Telegraf.rs)

Previous articlePREGLED NEDELJE: „Pogled u Ogledalo“ na našem YouTube kanalu – Nesreća u Mitrovici, Hrkalovićka iza rešetaka, Englezi rukovodili akcijom na Kosovu i Metohiji
Next articleSrbija i srpske zemlje na Balkanu – Znamenite ličnosti i događaji: Kuridžina Buna