Rafinerija nafte Pančevo: Počeo rad postrojenja u kojeg je investirano 300 miliona evra

Copyright: © ATA Images

Generalni direktor „Naftne industrije Srbije“ Kiril Tjurdenjev izjavio je da je pokretanje ovog moćnog postrojenja ogroman iskorak.

– Ovo nije nova tehnologija nego nova pozicija u proizvodnji i tržištu. To je veliki benefit za sve nas. Duboka prerada ispunjava našu misiju da budemo pouzdan partner i budućnost pretvaramo u delo, rekao je Tjurdenjev.

NIS je ranije objavio da je završetkom projekta „Duboka prerada“, u koji je uloženo više od 300 miliona evra, Rafinerija nafte Pančevo postala jedna od najmodernijih i „najzelenijih“ u regionu.

Copyright: © ATA Images

Početak rada „Duboke prerade“ donosi brojne ekološke koristi, a, pre svega, prestanak proizvodnje mazuta sa visokim sadržajem sumpora, te smanjuje emisije gasova i praškastih materija u vazduh. Na taj način, unapređena je ekološka slika ne samo Pančeva, već i cele Srbije.

Copyright: © ATA Images

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je naveo da je pančevačka rafinerija sada jedna od tri najmodernije u regionu, a najmodernija na prostoru bivše Јugoslavije, te naglasio da je njeno oživljavanje od velikog značaja za celu zemlju.

– Ona je, nakon što je uništena 1999. godine, izrasla kao feniks, rekao je Vučić.

Copyright: © ATA Images

On je rekao da ima još jednu važnu vest za građane, a to je da je danas postignut dogovor sa predstavnicima „Gaspromnjefta“ o formiranju stručnih timova koji će razmotriti i privatizaciju „Petrohemije“.

Autor: SeeBiz