Radivoju Šajtincu uručena nagrada Fonda “Todor Manojlović”

Foto: Zvanična internet stranica grada Zrenjanin

Radivoj Šajtinac, književnik iz Zrenjanina, dvadeset osmi je laureat Nagrade za moderni umetnički senzibilitet Fonda “Todor Manojlović”, a priznanje mu je uručeno juče, na svečanosti u Gradskoj narodnoj biblioteci “Žarko Zrenjanin”.

Odluku da Šajtinac bude dobitnik nagrade za 2019. godinu jednoglasno su doneli članovi Upravnog odbora Fonda “Todor Manojlović”: predsednik Nenad Šaponja (pesnik, esejista i kritičar) i članovi, Petar Arbutina (književnik i kritičar), Gojko Tešić (profesor, književni istoričar, esejista, bibliograf), Vasa Pavković (književnik i književni kritičar) i upravitelj Fonda, Milan Bjelogrlić (direktor Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin”).

Radivoj Šajtinac prvi je dobitnik nagrade Fonda “Todor Manojlović” iz Zrenjanina. Simbolično, “Todoš” – kako su zvali Manojlovića njegovi savremenici – se vratio kući, u grad u kom je rođen, stvarao i u kom počiva, a nagrada nazvana njegovim imenom pripala je pravom i iskrenom sledbeniku stvaralaštva koje se temelji upravo na modernom umetničkom senzibilitetu i njegovoj najboljoj tradiciji. Upravo tako je o Šajtincu juče govorio i Milan Bjelogrlić, istakavši da je on nagradu dobio ne zato što je na njega došao red, već zato što je zaista zaslužuje.

U obrazloženju nagrade stoji, između ostalog, da je Šajtinac, aktivno učestvujući nekoliko decenija na književno-umetničkoj sceni Srbije kao pesnik i prozni pisac, ostvario izrazito moderno i respektabilno književno delo, na jasnom tragu poetike Todora Manojlovića. Raznovrsnost i bogatstvo književnosti koju je stvorio Radivoj Šajtinac ističu ga kao jednu od izrazito individualnih pojava u srpskoj književnosti na kraju prošlog i početku ovog veka.

Na veslu priča: Radivoj Šajtinac (Trailer) - YouTube

Zahvalivši sa na dodeljenom priznanju, Radivoj Šajtinac je istakao da mu se duša raduje i da mu je savest čista, jer je poneo nagradu koja nosi ime čoveka kog je i lično poznavao.

Ovo je potvrda za mojih pedeset godina književnog rada i stvaralaštva, a isto toliko i knjiga sam napisao. Mogu samo da budem ponosan – rekao je Šajtinac.

Radivoj Šajtinac je rođen 1949. godine u Zrenjaninu. Posle završene gimnazije u rodnom gradu, studirao je opštu književnost sa teorijom književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Piše poeziju, prozu, književnu i likovnu kritiku, bavi se dramaturgijom, a i prevodi s ruskog i engleskog jezika. Bio je jedan od osnivača i dve decenije glavni i odgovorni urednik časopisa za književnost i kulturu „Ulaznica”.

ŽRTVE BIDERMAJERA - Radivoj Šajtinac | Delfi knjižare | Sve dobre ...

Autor je brojnih knjiga poezije, proze i eseja, prevođenih na više od deset jezika. Roman „Žrtve bidermajera” objavljen je u prevodu na engleski, u ediciji ”Srpska proza”, u prevodu u izdanju Geopoetike 2012. godine. Drugo izdanje ovog romana objavio je 2015. američki izdavač Blooming Twig Books, Njujork. Član je Srpskog književnog društva, Društva književnika Vojvodine i Srpskog Pena.

 

 

(GradZrenjanin)