Pšenici odgovara toplije vreme i dani bez vetra

Foto: RTV

Poljoprivrednik, Atila Konter iz Telečke prošle jeseni je pšenicom zasejao oko 16 hektara. Posao je uradio u optimalnim rokovima, kao i prihranu koju je uradio pre snega i ovih obilnijih kiša i to nakon analize zemljišta.

Atila Konter navodi, „Analizu zemljišta radim dve godine i uglavnom se pridržavam preporuke stručnjaka. Neko prihranu uradi ranije, neko kasnije, ali ipak najveći uticaj ima vreme. Prvu prihranu uradio sam početkom februara, a drugu planiram krajem marta“.

Poljoprivrednici koji nisu uradili ni prvu prihranu pšenice moraće da sačekaju da se njive prosuše.

Olivera Sekulić, savetodavac u PSS Sombor izjavila je, „Pojedini proizvođači su zvali da pitaju li mogu da urade prihranu kada su njive pod snegom. Naša preporuka je bila da se uradi prihrana, jer će se topljenjem snega azot lakše distribuirati do biljaka i u dublje slojeve zemljišta. Sada se u njive ne može, ali kada se pacele prosuše treba uraditi tu treću, poslednju, prihranu pšenice pre kreatanja same vegetacije“.

Poljoprivrednici procenjuju da u njive neće moći da se ide još najmanje nedelju dana koliko je zemljište raskvašeno.

Stručnjaci preporučuju da se uradi analiza zemljišta N-min metodom, pre prihrane. Ovu metodu sprovodi Poljoprivredna stručna služba Sombor u saradnji sa Gradom Somborom. Za poljoprivrednike je besplatna.

„Nakon odrađenih prvih analiza krajem januara i početkom februara ustanovljeno je da je najveća količina vlage u gornjem površinskom sloju, dok je sadržaj azota najveći bio u drugom sloju odnosno na dubini od 30 do 60 centimetara. Međutim, tokom februara meseca, zbog velikih količina padavina vlaga i azot su se spustila do trećeg sloja. Preporuka poljoprivrednicima je da prihranu urade što pre. Do 60 kilograma azota po hektaru vrši se prihrana u jednom navratu, od 60 do 120 kilograma po hektaru u dva navrata i eventulano preko 120 kilograma po hektaru u tri navrata“, dodaje savetodavac u PSS Sombor, Smiljka Mojsović.

Za prihranu, ali i rast i razvoj pšenice potrebno je sada sunčano i toplije vreme. Veoma pogodni uslovi su dani bez vetra i temepratura oko 15 stepeni.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here