Prvo Beograd, sada i Novi Sad: Bez plastičnih kesa u Novom Sadu

Image by cocoparisienne from Pixabay

Nakon što je u beogradskim prodavnicama od 1. januara zabranjena upotreba plastičnih kesa, a dozvoljeni jedino cegeri, papirne ili biorazgradive kese, i novosadske kolege su se pridružile toj akciji.

Plastične kese se uglavnom iz svih većih marketa u gradu polako „proteruju” još otkako je 2018. godine počela da se naplaćuje njihova upotreba, a svest građana o njihovoj štetnosti po životnu sredinu počela da raste, piše Dnevnik.rs i dodaje se na sajtu da primer iz Beograda sada akutelizovao u Novom Sadu.

Iz kompanije „Delez Srbija”, u čijem su vlasništvu prodavnice „Maksi”, „Tempo” i „Šop&Go”, poručili su da su njihovim kupcima u Beogradu na kasi na raspolaganju samo višekratne kese napravljene od reciklirane plastike, papirne kese i cegeri, a da će takva novina postepeno biti uvedena i u drugim gradovima širom Srbije, između ostalog i u Novom Sadu.

Naplata plastičnih kesa

Građani već dolaze u nabavku s cegerima, ali posebno je bitno da imaju i sve veću svest o tome koliko je upotreba višekratnih rešenja važan korak u zaštiti životne sredine, rekli su za naš list u toj kompaniji, dodajući da je uvođenjem sistema naplate plastičnih kesa njihova upotreba smanjena više od 70 odsto, prenosi Dnevnik.rs

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here