,,PRVI talas virusa nije završen“

Foto: Pixabay
Direktorka Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ Verica Jovanović rekla je za RTS da prvi talas virusa korona nije završen i da je došlo do povećanja broja inficiranih u Srbiji, ali i u zemljama u okruženju.

„Očekivali smo da će povećanje broj inficiranih i novi talas nastupiti tek na jesen, međutim u prvom talasu koji ipak nije završen došlo je do povećanja obolelih u Srbiji, ali i u zemljama u okruženju „, rekla je Jovanovićeva.

Kako navodi, opravdano je bilo popuštanje mera, ali da je ostala obavezna mera prevencije držanje distance, nošenje maski, higijena ruku.

Upitana da li se virus menja, jer je najveći broj zaraženih sada među mlađom populacijom, ona je navela da nema dokaza da je došlo do promena u samoj strukturi virusa.

„Klinička slika jeste sada izmenjena u odnosu na početak epidemije. Uglavnom su asimptomatski slučajevi ili pacijenti sa blažom kliničkom slikom. Virus je najviše prisutan u životnoj dobi 20 do 40 godine“, navela je ona.

Kako kaže, najveći izvor prenosa infekcije su osobe koje ne znaju da nose virus, jer nemaju nikakve simptome, a nastavljaju sa svojim svakodnevnim aktivnostima.

 

Izvor: Tanjug/Novosti