PRVA ŽRTVA KORONE u Evropi je bila u Srbiji

Foto: Pixabay
Oglas

Prva osoba obolela od kovida19 koja je umrla u Evropi bila je ne u Francuskoj 15. februara, kako je inicijalno objavljeno, nego u Srbiji 5. februara prošle godine, gotovo mesec dana pre zvanične pojave virusa u Srbiji.

Ova informacija je objavljena u članku u medicinskom časopisu „Frontiers in Medicine“ i deo je rada Instituta za sudsku medicinu Beogradskog medicinskog fakulteta.

Epidemiolog Zoran Radovanović navodi za list „Danas“ da je ovo otkriveno analizom tkiva uzetih nakon obdukcije 5. februara prošle godine. Podseća da se u Srbiji ne rade obdukcije umrlih od kovid19, ali da to ne isključuje mogućnost da se uzročnici otkriju u tkivima leša za koga se ne pretpostavlja da je zaražen.

Kako kaže, to se upravo desilo 5. februara prošle godine na Institutu za sudsku medicinu beogradskog Medicinskog fakulteta, pre nego što je zvanično virus registrovan u Srbiji.

Grupa od 12 stručnjaka iz ove ustanove analizirala je rutinski uzete uzorke tkiva jednog (bukvalno) sirotana. Dijagnoza kovida19 postavljena je pregledom tečnosti iz strukture oka poznate kao staklasto telo. Pravilo je da se prisustvo uzročnika dokaže dvema različitim tehnikama. U ovom slučaju korišćene su histopatološke i molekularne metode. Strani recenzenti su uvažili pružene dokaze, pa je članak o ovom slučaju objavljen u časopisu ‘Frontiers in Medicine’. U samom naslovu se ističe da je reč o prvoj dokumentovanoj smrti povezanoj sa bolešću kovid19 u Evropi. Time je za 10 dana unapred pomerena prethodna predstava o prvoj evropskoj žrtvi novog virusa korona (15. februara u Francuskoj)„, navodi Radovanović za list Danas.

On dodaje da ovi podaci govore da ovaj stanovnik Srbije nije umro od kovida19, već sa njim, ali je jasno da se po svoj prilici zarazio još krajem januara, piše Danas.

Radovanović dodaje da se ovde sada vidi razlika od mesec dana od prvog zvaničnog registrovnaog slučaja i da je moguće je da je neki od prvih obolelih od kovida19 u Srbiji promakao sa dijagnozom gripa.

Autor: Danas
Previous articlePijana Srpkinja napravila opšti haos u Minhenu
Next articleNOVI IZVEŠTAJ O VIRUSU KORONA NA DANAŠNJI DAN