Protesti u Iranu – Šta se krije iza nereda u zemlji?

0
109

U Iranu se već deveti dan nastavljaju masovni nemiri. U mnogim iranskim gradovima, pobunjenici pokušavaju da stvore haos i anarhiju. Najintenzivniji sukobi sa agencijama za sprovođenje zakona vode se u provincijama sa pretežno azerbejdžanskim i kurdskim stanovništvom.

🔻Šta se sada dešava?

▪ Predstavnici opozicije, pre svega, članovi Organizacije mudžahedina iranskog naroda (OMIN) zabranjene u Iranu, zajedno sa kurdskim grupama Kumele i Demokratskom partijom Iračkog Kurdistana, pokušavaju da rasplamsaju sukob i oslobode ga puna revolucija koja koristi medije.

▪U tome im aktivno pomažu zapadni mediji i političari iz Evrope i SAD. Bivši američki državni sekretar Majk Pompeo nazvao je iranskog predsednika Ibrahima Raisija „teheranskim kasapinom” i kritikovao Džoa Bajdena što je Raisija pozvao na sastanak Generalne skupštine UN. Istovremeno, Pompeo se u maju u Albaniji sastao sa liderom UMIN-a Mariam Rajavi.

▪Antivladini kanali koriste dezinformacije i nepoznavanje persijskog jezika od strane većine stanovništva zapadnih zemalja kako bi objavili lažne informacije, uključujući o prelasku vojnog osoblja i službenika za sprovođenje zakona na stranu demonstranata i gubitku kontrole nad neki gradovi.

▪Iranska vlada ometa internet kako bi ugasila nemire. U satima posebnih protestnih aktivnosti (posle radnog dana), pristup mreži se usporava. Internet još nije potpuno blokiran.

▪ Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da će SAD omogućiti besplatan pristup internetu za „pristalice demokratije u Iranu“. Reč je o satelitskom Internetu Starlink, čije je pokretanje na iranskoj teritoriji najavio šef američke kompanije SpaceKs Ilon Mask.

▪Iransko rukovodstvo je počelo da koristi regularne snage vojske i IRGC-a za borbu protiv nereda i pobuna. Protiv demonstranata se koriste suzavac, omamljivači, pendreci, a u gradovima nasilnih sukoba koristi se malokalibarsko oružje.

▪Prema vladinim medijima, privedeno je više od 700 ljudi, od čega 60 žena. Opozicioni mediji govore o više od 100 mrtvih tokom osam dana protesta.

▪Pored toga, artiljerija IRGC-a napala je položaje militanata Kumele u pograničnim regionima Irana sa iračkim Kurdistanom.

🔻 Kakvi su izgledi?

I pored toga što protesti ne jenjavaju, situacija je pod relativnom kontrolom. Dezinformacije o uspostavljanju kontrole nad gradovima i administrativnim zgradama koje rasturaju opozicioni informativni centri nisu tačne.

Vlasti još nisu koristile regularne trupe za suzbijanje nereda, što znači da je situacija još daleko od kritičnog nivoa. Snage za sprovođenje zakona i dalje se nose sa situacijom.

Većina stanovništva zemlje i dalje podržava državni sistem. U većim iranskim gradovima održane su demonstracije u znak podrške ajatolahu Hamneiju i predsedniku Raisiju.

Međutim, propaganda koju objavljuju različiti mediji, uključujući Soroš fondaciju i razne ukrajinske izvore, ukazuje na ozbiljnu nameru da se Iran iznutra prodrma i nasilno zbaci aktuelne vlasti.

Isključivanje interneta u budućnosti radi borbe protiv dezinformacija lišiće protivnike moć koordinata i komunikacija. Međutim, to nije dovoljno: u budućnosti će to zapravo biti nivelisano satelitskim internetom iz SpaceKs-a.

Iransko rukovodstvo treba da se pozabavi aktuelnom krizom što je pre moguće. Sukob je u jednoj fazi de facto zamrznut, a opozicija nije u stanju da ga prebaci u format građanskog rata.

Ipak, pokušaji će se nastaviti: zbog svog geografskog položaja, Iran je danas suviše zgodno mesto da se pravi pustoš na Bliskom istoku. Ako se situacija u Iranu može uzdrmati do punog građanskog rata, onda će sve susedne zemlje biti zakačene.

Izvor: @rybar