Protestanti u Novom Sadu „podeljeni“, i Nišlije izašle na ulice

SHARE
protest
Protest, Foto: Blic Protest Niš RAS B. J.

U Novom Sadu je za subotu ponovo najavljeno protestno okupljanje pod nazivom „Resetuj Srbiju“, započeto prošle subote.

Takođe, Novosađani su pozvani da se pridruže protestu „1 od 5 miliona“ koji će se održati u petak, 18. januara.

Tako će Novi Sad postati prvi grad sa dva protesta. Kakva je razlika?!

„Narodna inicijativa“, inače organizatori protesta u Novom Sadu smatraju da oni i „1od5 miliona“ treba međusobno da se podrže, bez obzira ko je tu organizator i pod kojom parolom šetaju. Cilj je isti. 

Dok inicijatorka protesta 22-godišnja studentkinja vajarstva Tea Vukadin kaže da je potrebno se oni njima pridruže – „mi smo studenti koji su izašli na ulice, a oni nam pružaju podršku”. – iz razgovora sa organizatorima/inicijatorima N1.

Novi Sad će tako biti jedini grad u kom će se dan za danom održavati dva protesta, ideološki različita, a oba usmerena protiv aktualne vlasti.

Više hiljada Nišlija okupilo se na protestu „Stop teroru – za Niš bez straha #1od5miliona“

Pijanistkinja Marija Dinov poručila je okupljenima da je skup organizovan kako bi „odbranili dostojanstvo života“. 

Danas je Dan oslobođenja Niša od Turaka. Na današnji dan počinje oslobađanje Niša, ali i nas Nišlija. Oslobađanja ideje da smo zaslužili kaznu ovakvim izborom političara. Čak i da smo pogrešili prilikom izbora, političari ne smeju da nas terorišu i rade protiv nas“, rekla je Dinov. – preneo je dnevni žurnal.

Između ostalog, protestnog okupljanja i šetnje, građani su izneli zahteve koji su javno izneseni. 

Tražimo ostavku ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović, gradonačelnika Niša Darka Bulatovića, oslobađanje zarobljenih medija i stvaranje nezavisnog regionalnog servisa u Nišu“, rekla je Dinov.

Pored ovih zahteva, spomenuli su problem saobraćajne signalizacije, socijalno ugroženih porodica, rasvetljavanje određenih slučajeva, pitanje Aerodroma i Privredne komore…

Učesnici protesta su minutom ćutanja odali poštu nastradalima u nesreći kod Donjeg Međurova, a po završetka skupa krenuli u protestnu šetnju najužim centrom grada do Gradske kuće.