Protest ,,žutih prsluka“ u Parizu; preko 5000 demonstranata na ulicama

SHARE
Protest u Parizu Foto:Beta/AP

Prema podacima Upravne policije, najmanje 224 osobe su uhapšene na protestu ,,žutih prsluka“ u subotu, 20 metro stanica je zatvoreno, a ukradena je i automatska puška iz policijskog vozila.

Jedan demonstrant je iz parkiranog policijskog kamiona ukrao jurišnu pušku G36, a daljih informacija o ovom incidentu još uvek nema.

Protest je nastao zbog povećanja cena goriva i visokog poreza.

Protest
Demonstranti u Parizu
Foto: Beta/AP

Liderka krajnje desnice Marin Le Pen zatražila je od predsednika Francuske Emanuela Makrona da primi lidere opozicionih stranaka, pre svega svoje ,,Nacionalno okupljanje“, čim se vrati iz Argentine.

Ona je na Tviteru osudila protestante zbog nasilja u Parizu, i pozvala ih da se povuku i omoguće policiji da okončaju nasilje.

Kako je Rojters izvestio, dve robne kuće u centru Pariza su zatvorene zbog nasilja koje se proširilo usled protesta.

Takođe, jedna zgrada u blizini Jelisejskih polja je zapaljena, a AP prenosi da je najmanje 80 osoba, uključujući 16 policajaca, povređeno. Na ulicama se mogu videti uništeni automobili i barikade.

Protest
Demonstranti u Parizu
Foto: Beta/AP

AP takođe javlja da je većina demonstranata mirno protestovala, ali da su među njima bile i grupe ljudi sa kapuljačama koje su ispred Trijumfalne kapije donele građevinski materijal, uključujući i daske koje su palili.