Problemi u Bačkoj: NE VERUJU INSPEKTORIMA, TRAŽE VANREDNI NADZOR

Pixabay
Oglas

U Karavukovu kod Odžaka posečena su stabla kestena, povodom čega su ekolozi zatražili objašnjenje od opštinske inspekcije, kojim nisu zadovoljni.

Ekologe je interesovalo ko je dao saglasnost za seču kestenova, ko je obavio seču, koliko je stabala posečeno i gde su ona završila. Iz Opštinske uprave stiglo je obaveštenje da je posečeno 13 kestenova i da je umesto njih posađeno 25 stabala hrasta.

– Nismo dobili informaciju o količini posečenih drva u kubnim metrima, ni koja je njihova vrednost, kome su pripala i pod kojim uslovima. Po nekim procenama, ta drva koštaju između 800.000 i 1.000.000 dinara – kaže Dušan Mirković iz Ekološkog pokreta Odžaka (EPO). – Po broju panjeva utvrdili smo da su posečena 32 stabla i pitanje je da li je vanrednim nadzorom neko namerno hteo da umanji štetu koja je napravljena.

Komunalni inspektor Milivoj Jovkić, koji je obavio nadzor, saopštio je da je drveće posečeno u sklopu održavanja javnih zelenih površina, što je posao JKP „Usluga“ u Odžacima.

– Prema izjavi Nikole Arsića, direktora „Usluge“, stabla kestena su bila trula i u lošem stanju, pa su prilikom jačeg vetra ili nevremena padala i rušila se na javnu površinu ili na parcelu groblja, pravila štetu i ugrožavala građane i učesnike u saobraćaju. Zato je „Usluga“ u kontinuitetu, po potrebi, vršila sečenje i uklanjanje srušenih stabala – predočio je Jovkić.

Ekolozi smatraju da je inspektor uz službenu belešku trebalo da dostavi fotografije panjeva, a ne posađenih stabala hrasta.

– Postoji osnovana sumnja da je reč o krađi javne imovine, da je isečena drvna masa završila u privatnim rukama i da je lokalnoj zajednici načinjena šteta. Zbog toga tražimo da se vanredni terenski inspekcijski nadzor ponovi i da se utvrdi da li je seča bila legalna ili nelegalna – rekao je Mirković.

 

Izvor: Novosti.rs – Z.Rajić

Previous articleNBA zvezda sve lošije igra zbog NJE?! (FOTO)
Next articlePOGINUO PRIPADNIK VOJSKE SRBIJE!