Prigrevičani odlučili da podignu crkvu

krst
Image by Pete Linforth from Pixabay
Oglas

Krajem prošle godine ozvaničen je predlog da se u Prigrevici izgradi pravoslavna crkva posvećena Svetoj velikomučenici Marini, u narodu poznatoj kao Ognjena Marija.

Još zimus započelo je krčenje prostora, a ovih dana su u toku pripreme za izlivanje temelja za budući hram.

O tome kako teku radovi i šta se planira u narednim fazama, predsednica opštine Apatin Dubravka Korać i njen zamenik Radovan Đukić razgovarali su sa sveštenikom apatinske parohije Mladenom Glušcem i predsednik građevinskog odbora Dušanom Novkovićem.

Prezviter Glušac se zahvalio lokalnoj samoupravi na dosadašnjoj pomoći oko izrade projekta, rušenja stare zgrade, kao i ovogodišnjoj

Donaciji od osam miliona dinara. Pored toga, veliku podršku izgradnji budućeg hrama pružili su i sami meštani prikupivši više od 2,5 miliona dinara.

– To me jako raduje, a rekao sam i krajem prošle godine kada se krenulo sa rušenjem stare zgrade, da bi selo osećalo crkvu kao svoju, moraju je oni sami i sagraditi, što Prigrevčani i čine – poručuje sveštenik apatinske parohije.

U okviru nedavno održane manifestacije „Majske svečanosti” obeleženi su značajni datumi za ovo mesto u apatinskoj opštini, pre svih godišnjica pobede nad fašizmom i doseljavanja stanovništva iz Banije i Like po završetku Drugog svetskog rata. Mesna zajednica osnovana je pre 57 godina, a seoska biblioteka pre 55. Tokom manifestacije bio je otvoren Zavičajni muzej, a u centru sela održan je Etno-sajam.

(dnevnik.rs/V. H.) 
android aplikacija
Previous articleSok od zove protiv opakih bolesti: Ništa ne košta, a mnogo vredi
Next articleIsključenja vode u Sremskoj Kamenici

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here