ponedeljak, 11 decembra

Prigožin: Bahmut potpuno oslobođen

0
133

Osnivač Grupe „Vagner“ Jevgenij Prigožin saopštio je danas da je Bahmut (Artjomovsk) konačno oslobođen i da se glavni epicentar borbi na frontu sada nalazi pod kontrolom „vagnerovaca“.

Kako prenose mediji, grad je u potpunosti zauzet u 12 časova po lokalnom vremenu (11 časova po srednjoevropskom vremenu).

„Operacija zauzimanja Bahmuta trajala je 224 dana. Bahmutska ‘klanica’ počela je 8. oktobra 2022. godine. 224 dana momci su jurišali na grad. Privatna vojna kompanija ‘Vagner’ dobrovoljno je stupila u ovaj rat i počela je sa oslobađanjem teritorija u cilju zaštite interesa naše otadžbine. Svi zajedno smo funkcionisali kao jedan dobro uigran tim, kao jedna vojska“, rekao je Prigožin.

On se zahvalio svima onima koji su se borili u Bahmutu i dali život za Rusiju, kao i onima koji su svo vreme podržavali „vagnerovce“ tokom teških borbi, ali i predsedniku Rusije Vladimiru Putinu.

„Hteo bih da se zahvalim ruskom narodu koji nas je podržavao. Hvala poginulim momcima, onima koji su izgubili svoj život u ovom ratu. Hvala i onima koji su sada sa nama u našim redovima i onima koji će se u budućnosti priključiti našim redovima. Hvala i Vladimiru Vladimiroviču Putinu što nam je dao ovu mogućnost i veliku čast da branimo našu otadžbinu!“

Izlazak „vagnerovaca“ iz Bahmuta počeće 25. maja, nakon čega će „vagnerovci“ otići na odmor i ponovo proći dodatnu obuku, rekao je Prigožin.

„Ratovali smo 427 dana, od 19. marta prošle godine, onda kada je otadžbini zatrebala naša pomoć. U potpunosti smo zauzeli ceo grad, od kuće do kuće, kako niko ne bi mogao da nas okrivi da neki deo grada ipak nije osvojen. Do 25. maja završićemo potpuni pregled grada, podignućemo neophodnu liniju odbrane, a grad ćemo zatim predati vojnicima da se njime pozabave“.

Ipak, kako je rekao, kada to bude bilo potrebno „vagnerovci“ će se vratiti da ponovo brane otadžbinu:

„Onda kada mi ponovo budemo bili potrebni našoj zemlji, našem narodu, našim porodicama, vratićemo se i zaštitićemo naš narod ako to bude bilo potrebno“.

Ruski mediji od ranih jutarnjih sati danas su prenosili da je do oslobođenja grada ostalo jako malo, te da su se borbe vodile oko svega nekoliko višespratnica u njegovim zapadnim delovima.