PREVIŠE TURISTA ŠKODI GRADU: Venecija će naplaćivati ulazak u grad!

Image by David Mark from Pixabay

Venecija će sledeće godine uvesti turističku taksu za ulazak u grad u iznosu od najmanje tri evra za goste koji su u jednodnevnoj poseti.

Taksa bi trebalo da bude uvedena 1. jula 2020. godine i primenjivaće se na jednodnevne izletnike koji stižu autobusom, brodom, vodenim taksijem, avionom ili vozom, ali ne i na one koji borave u hotelima, prenosi portal „travelmarketreport.com“.

Nivo takse će biti precizno utvrđen pre datuma stupanja na snagu uredbe, a predložen iznos bi trebalo da bude u rasponu od tri do 10 evra dnevno. Ono što se može očekivati, jeste da u špicu sezone cena bude znatno veća.

Naplaćivaće se i na ostrvima u venecijanskoj laguni, kao što su Murano ili Burano.

Biće i povlašćenih

Od takse će biti izuzeti putnici koji u Veneciju dolaze zbog posla, studija ili porodičnih razloga.

Način plaćanja se još uvek razrađuje. Oni koji pokušaju da se prošvercuju u grad suočiće se s globama od 100 do 450 evra.

Ova poreska inicijativa je najnoviji pokušaj grada u borbi protiv negativnih efekata masovnog turizma, koji u poslednjih nekoliko godina muči popularne evropske destinacije.

Venice, Canale Grande, Gondolier, City, Italy, Channel

Venecija je tokom 2017. primila više od 36 miliona stranih turista, što je rast od skoro 10 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Grad ima oko 55 hiljada stanovnika.