PREVARA: ŠALJU OVAKVE MEJLOVE da ste dobili 100 EUR – NE NASEDAJTE!

Pixabay

Pojedini klijenata nekolicine banaka koje posluju u Srbiji dobili su imejl koji im navodno šalje banka sa obaveštenjem o deviznom prilivu na njihov račun. Nažalost, te banke su se našle na meti takozvanog „fišinga“.

Kakoističu iz jedne od banaka koja je bila meta napada, reč je o „fišing“ kampanji kako bi se zloupotrebili lični podaci korisnika, a obično se dešavaju kada su značajni događaji u zemlji, poput isplate 100 evra državne pomoći građanima koja je upravo počela ovih dana.

Zbog toga kampanja izgleda vrlo uverljivo, a „fišing“ poruke elektronske pošte izgledaju kao da se šalju sa legitimnih domena, a sadrže priloge o deviznom prilivu novca koji u pozadini pokreću zlonamerni kod. Što asocira upravo na priliv koji treba da stigne na račune.

Trebalo bi napomenuti da je i jedan važan znak prevare u poruci i to što vam 100 evra navodno stiže u devizama. Dakle, ukoliko dobijete poruku da su vam legle pare u evrima, ne otvarajte je, jer uplata koju država daje je u dinarskoj protivvrednosti.

Ukoliko dobijete ovakve mejlove obavestite Narodnu banku Srbije i zapamtite – ne odgovarajte na mejlove, novac leže u dinarima i za svaku informaciju i korak  prvo pozovite banku u kojoj imate račun.

Siniša Mali otkrio krajnji datum isplate pomoći od 100 evra

Mondo-rs/Kurir.rs/VojvodinaInfo