Prestanite da konzumirate meso i osetićete ove promene u organizmu

Pixabay
Oglas

Iako se svakodnevno govori o mogućim zdravstvenim problemima uzrokovanim konzumacijom hrane životinjskog porekla, samo nekolicina je spremna da se zaista odrekne mesa i pređe na bezmesni režim ishrane.

Ako ste i vi razmišljali o tome, ove činenice vas mogu dodatno motivisati. Ovo su prednosti vegetarijanskog načina ishrane.

Smanjiće se upale u telu

Meso i njegove prerađevine mogu uzrokovati porast broja upala u telu samo nekoliko sati nakon konzumacije.

Kao reakcija na masti životinjskog porekla, naše arterije bivaju paralizovane i njihova sposobnost širenja se smanjuje za 50%, a pored toga, riziku se izlažu i naša pluća. Upala predstavlja odgovor imunog sistema na postojeću pretnju.

Upale kojima smo izloženi dugo vremena mogu dovesti do srčanih oboljenja, dijabetesa, pa čak i raka.

Smanjiće se holesterol

Meso i drugi proizvodi životinjskog porekla sadrže zasićene masnoće, koje direktno utiču na povećanje nivoa holesterola u krvi. Povišeni holesterol povećava rizik za nastanak srčanih oboljenja i moždanog udara.

Istraživanja su pokazala da je kod vegetarijanaca rizik od smrti od srčanih bolesti znatno manji nego kod osoba koje konzumiraju meso i da je osobama koje su iz svoje ishrane izbacile meso, nivo holesterola u krvi manji za 35%.

Manje šanse za razvoj dijabetesa

Istraživanja su pokazala da vegetarijanska ishrana može pomoći u prevenciji dijabetesa. Naime, otkriveno je da veći unos životinjskih proteina nosi i veći rizik za razvoj dijabetesa.

Životinska mast, gvožđe iz hrane životinjskog porekla i nitrati koje nalazimo u mesu, višestruko štete ćelijama pankresa, pogoršavaju upale, uzrokuju dobijanje suvišnih kilograma, pa čak utiču i na insulin, što može povećati rizik za razvoj dijabetesa tipa 2.

Izgubićete na težini

Stopa gojaznosti u svetu je na veoma visokom nivou, ali utvrđeno je da je znatno niža kod osoba koje ne konzumiraju hranu životinjskog porekla. Prema jednoj studiji časopisa “Journal of Academy of Nutrition and Dietetics“, iako je unos kalorija bio isti i kod mesojeda i vegetarijanaca, oni koji su jeli meso pokazivali su veću stopu gojaznosti.

Nećete unositi toksine iz mesa

Proizvodi životinskog porekla prepuni su toksičnih sastojaka kao što su hormoni, pesticidi i antibiotici, što može izazvati brojne zdravstvene probleme. Većina mesa na tržištu je kontaminirano opasnim bakterijama.

Zaraženo meso može izazvati trovanje, sa simptomima u rasponu od grčeva u stomaku do otkazivanja organa, pa čak i smrti.

Čuvaćete planetu

Da li ste znali da prostor koji se koristi za uzgajanje životinja za hranu iznosi čak 30% kopna Zemlje? Ishranom zasnovanom na namirnicama biljnog porekla može se smanjiti uticaj klimatskih promena i uništenja i zagađenja šuma, uz uštedu vode i drugih prirodnih resursa.

(ddl.rs)
android aplikacija
Previous article3 znaka koji nikako ne mogu da prebole bivšu
Next articleSaveti za negu usana tokom zime