Preminuo zrenjaninski glumac Sava Damjanović

Printscreen/Youtube
Oglas
Zrenjaninski i jugoslovenski glumac Sava Damjanović, koji je veći deo svoje profesionalne karijere proveo u zrenjaninskom Pozorištu kao njegov glumac i upravnik, preminuo je u 91. godini u petak 27. septembra.

Ovaj banatski Krajišnik, robusne spoljašnosti, ispunio je svoju životnu i umetničku sudbinu isključivo pozorištem. On likovima iz dramske literature nije prilazio sa distance, rezonerski, naučeno, već se jednostavno u njih utapao i uranjao. On je raspolagao retkim darom da nestajući u ponoru zadatog lika u isti mah zadrži neophodnu „šaku sopstvene soli“ – da ostane ličan i različit igrajući Engleza, Lalu ili Nemca, „umirući“, smejući se ili kao ljubavnik zavodeći device i udate žene. I važno je istaći: sve je to radio instinktom, sledeći nemušti jezik izvornog, elementarnog talenta…

Najviše je upamćen po glumačkim minijaturama („Pa izvolʼte u Sakule“, 1971) i velikim rolama ‒ Nikoletina („Doživljaji Nikoletine Bursać“, 1958), Danilo Lisičić („Ja, Danilo“, 1964), Mane („Zona Zamfirova“, 1964), Vilhelm Sajler („Komandant Sajler“, 1967), Gorčin („Pelinovo“, 1975)… Prema rečima književnika Zorana Slavića, glumac Sava Damjanović bio je prototip teatarskog romantizma.

Sava Damjanović biće sahranjen u ponedeljak u 15 časova na Novom groblju u Zrenjaninu, a komemoracija će se održati istog dana u 13 časova u velikoj sali Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“.

Previous articleOčekuju li se ZEMLJOTRESI u Srbiji kakvi su potresli Albaniju u Crnu Goru?
Next articleObjavljen kućni video-snimak poznate pevačice i vozača formule