Preminuo Vojkan Borisavljević

N1/Printscreen
Kompozitor i dirigent Vojkan Borisavljević, čija karijera traje više od pet decenija, autor hitova kao što su „Odiseja“, „Ljubav je samo reč“, „A sad adio“ i mnogih drugih, preminuo je danas u Beogradu u 74. godini, potvrdio je Tanjugu Momčilo Bajagić Bajaga.

Vojkan Borisavljević je rođen 5. maja 1947. godine u Zrenjaninu, a od 1948. godine živeo je u Beogradu.

Po završenoj gimnaziji je studirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Muzičko obrazovanje je stekao u beogradskim školama „Dr Vojislav Vučković“ i „Stanković“, kao i na privatnim studijama u Parizu. Umetničkim radom se aktivno bavi od 1965. godine.

Ceo radni vek Vojkan je proveo kao slobodan umetnik u okviru Udruženja kompozitora Srbije sa statusom istaknutog umetnika.

Komponovao je za brojne televizijske serije i filmove, poput serija Sivi dom i Vruć vetar i filma Lajanje na zvezde za čiju je muziku nagrađen Zlatnom mimozom na Festivalu jugoslovenskog filma u Herceg Novom 1997. godine.

Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, 22. marta 2018. godine Borisavljević je održao autorski koncert, nazvan Moja odiseja, a tom prilikom uručena mu je nagrada „Darko Kraljić“. 2018. godine objavio je knjigu Moja odiseja.