Preminuo Voja Soldatović

Nenad Bogdanović - Theatre Museum of Vojvodina
Oglas

Novosadski pozorišni reditelj Vojislav Soldatović preminuo je u četvrtak, 22. jula, u 75. godini života.

Voja Soldatović je bio srpski pozorišni reditelj i profesor glume mladim operskim pevačima i koordinator Operskog studija na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Studije režije upisuje 1964. na ljubljanskoj Akademiji za pozorište, radio film i televiziju u klasi profesora Slavka Jana. Već 1967. debituje kao reditelj u Ljubljani komedijom „Sluga dvaju gospodara” (Goldoni), a iste godine potpisuje svoj prvi aranžman u Srpskom narodnom pozorištu gde režira diplomsku predstavu „Nisam Ajfelova kula” rumunske spisateljice Ekaterine Oproju.

U SNP-u je ostao četiri sezone i za to vreme režirao, između ostalog, „Vetar u granama Sasafrasa”, „Klopka za bespomoćnog čoveka”, „Noć za Mariju” i druge predstave. Godine 1971. prelazi u Maribor u „Slovensko narodno gledališče” gde ostaje dvadeset sezona, nakon čega se vraća u Novi Sad i 1. januara 1991. postaje upravnik „Pozorišta Mladih”. U to vreme, pozorište doživljava svoju renesansu.

Od 1. septembra 1999. je u Srpskom narodnom pozorištu postao stalni reditelj Opere.

U svom izuzetno bogatom umetničkom radu, Soldatović je režirao preko 160 predstava (pored dvadesetak praizvedbi slovenačkih autora i dela Mrožeka, Monterlana, Fejdoa, Bonda, Arabala, Beketa, Gelderoda, Havela i mnoge druge) širom bivše Jugoslavije, ali i u inostranstvu, a takođe ima i preko 150 televizijskih režija za TV Ljubljanu, TV Maribor i TV Novi Sad.

Previous articleŠiđanin pešači do Jerusalima! Za malog Lazara na put od 3.500 kilometara!
Next articleNervoza pred OI: Novak Đoković lomio rekete na treningu