PREMINUO BRANIMIR ŠĆEPANOVIĆ

Printscreen You Tube Biblioteka Milutin Bojić

Danas je u Domu za stare na Bežaniji preminuo Brana Šćepanović (1937), jedan od najprevođenijih srpskih i jugoslovenskih pisaca – objavio je na društvenim mrežama pisac i izdavač Zoran Živković.

Njegov roman „Usta puna zemlje“ u nas je odavno prevazišao tiraž od 100 000 primeraka, dok je na francuskom doživeo čak 23 izdanja.

Novela „Smrt gospodina Goluže“ ušla je u više svetskih antologija, a 2008. godine u izdanju Nolita objavljena su i Izabrana dela Branimira Šćepanovića.

Šćepanovićeve pripovetke štampane su kao knjige na francuskom, grčkom, mađarskom, slovenačkom i bugarskom, a pojedinačno (u listovima i časopisima) i na mnogim drugim jezicima. Uvršćene su osamnaest antologija kod nas i u inostranstvu.

Nagrađen je: Prvom nagradom za pripovetku na Beogradskom festivalu mladih pisaca Jugoslavije 1956. godine, Prvom nagradom za pripovetku na konkursu Književnih novina 1964. godine i Oktobarskom nagradom grada Beograda za roman Usta puna zemlje 1974. godine. Dobitnik je i dve Zlatne arene za filmski scenario (Bitka za Sutjesku) na festivalima u Puli (1963. i 1973).

(Novosti.rs)