Preminula operska diva Monserat Kabalje

SHARE
Monserat Kabalje
Foto: live-music-lessons.com
Španska operska diva Monserat Kabalje preminula je noćas u 85. godini u Barseloni, objavio je španski list „El Pais“ pozivajući se na izvore u bolnici Sant Pau.

U karijeri dugoj 50 godina Monserat Kabalje imala je više od 4.000 nastupa i 90 uloga, a snimila je više od 80 albuma. Čuvene su njene interpretacije Rosinijevih, Belinijevih, Donicetijevih i Verdijevih opera.

Nastupala je na najprestižnijim svetskim scenama kao što su Metropoliten opera, Bečka državna opera, Karnegi Hol u Njujorku, opera u San Francisku.

Sarađivala je sa kolegama Plasidom Domingom i Lučanom Pavararotijem, a sa pop pevačem Fredijem Merkjurijem snimila je pesmu „Barselona“ koja je postala himna Olimpijade u Barseloni 1992. godine.

Ne smatram sebe operskom legendom, niti poslednjom divom, kako novinari ponekad pišu. Svaka era ima svoje dive, a ja sam se samo trudila da svoj posao obavim što je moguće bolje na najvišem nivou„, rekla je Kabalje u jednom intervjuu iz 2014. godine.

Kabalje je, kako se navodi, od septembra bila u toj bolnici zbog problema sa žučnom kesom. Sahrana Monserat Kabalje biće održana u ponedeljak.

Izvor: Tanjug, RTV