Preminula legenda srpskog rukometa

RK Metaloplastika

Legendarni rukometni reprezentativac i zlatni minhenski olimijac Petar Fajfić preminuo je od posledica koronavirusa u Šapcu.

Rođen je 15.02.1942. godine u Berkasovu kod Šida gde je završio i osnovnu školu. Još kao dvanaestogodišnji učenik počeo je da igra rukomet, a 1957. godine upisuje Poljoprivrednu školu u Šapcu i nastavlja bavljenje sportom.

Sa uspehom se bavio i fudbalom (nastupao za FК Borac Šabac) i rukometom. Nakon srednje škole upisuje Poljoprivredni fakultet u Zemunu i postaje igrač ekipe RК Mladost, a potom prelazi u Crvenu zvezdu i Dinamo iz Pančeva.

Bio je deo istorijske ekipe Crvenke koja predvođena Vladom Štenclom 1969. godine osvajila titulu šampiona Jugoslavije. U sezoni 1969/70 stigli su do polufinala Кupa evropskih šampiona gde ih je izbacio Dinamo iz Berlina rezultatom 20:19. 1973 godine prelazi u Metaloplastiku koja već u prvoj sezoni sa njim postaje član Prve savezne lige Jugoslavije i u najvišem rangu takmičenja je evo već neprekidno 47 sezona.

Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 79 utakmica i osvojio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972, kao i bronzane medalje na Svetskim prvenstvima 1970. u Francuskoj i 1974. godine u Istočnoj Nemačkoj.

Po završetku igračke karijere ostao je veran rukometu i kao trener i sportski radnik dao nemerljiv doprinos radu i aktivnostima RК Metaloplastika i RК Medicinar.

Smatra se da je bio prvi vrhunski igrač koji je došao u RК Metaloplastika i svojim znanjem i iskustvom bitno doprineo stvaranju generacije „šabačkih vanzemaljaca“ i osvajanju dve titule prvaka Evrope kao i mnoštvu drugih klupskih, ali i reprezentativnih uspeha.

Кao igrač ostaće upamćen kao vrhunski profesionalac, veliki borac i svetski priznati majstor igre u odbrani, ali i inovator i čovek koji je u rukometnu igru uneo niz novih elemenata.

(b92.net)