Preminula glumica Tatjana Beljakova

0
106

Dramska umetnica je preminula u 88. godiini u Beogradu. Bila je najpoznatija po ulozi Georgine u čuvenoj predstavi „Radovan III“ Dušana Kovačevića u režiji Ljubomira Mucija Draškića u Ateljeu 212.

Rođena je 1. januar 1934. na Mljetu. Završila je Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Od 1956. bila je član Beogradske komedije, zatim Savremenog pozorišta, a u Ateljeu 212 od 1961. godine.

Za Svetski Dan pozorišta 2020. Atelje 212 je kao poklon svojoj publici emitovao onlajn kultnu predstavu „Radovan treći“ , premijerno izvedenu 30. decembra 1973, u kojoj su svoje role maestralno odigrali Zoran Radmilović, Maja Čučković, Mira Banjac, Milutin Butković, Taško Načić, Milan Caci Mihailović i Tatjana Beljakova kao Georgina.

Na društvenim mrežama se od nje oprostio njen kolega Milan Caci Mihailović.

– Otišla je u večnost prava dama, moja draga koleginica, moja divna partnerka, moj iskreni prijatelj Tanja Beljakova. Mir Njenoj duši – napisao je glumac objavivši zajedničku fotografiju s glumicom.

 

 

Igrala je u ostvarenjima „Boji slepila“, „Balkan ekspres 2“, „Šmeker“, „Mahovina na asfaltu“, Ljubi, ljubi, al’ glavu ne gubi“, „Vruć vetar“, „Pozorište u kući“, „Кuda idu divlje svinje“, „Hranjenik“, Na putu izdaje“, „Кralj Ibi“…

U jednom intervju je izjavila o svom poreklu: „Rođena sam u Dalmaciji, na Mljetu, po nacionalnosti sam dalmatinska Ruskinja iz Zemuna. Deda je bio carski oficir, moj otac lekar. Rat nam je sve uzeo, a ljubav dala snagu da nedaće preživimo“.