PREMINULA GALINA MARJANOVIĆ

Printskrin

Galina Marjanović, humanitarac, dugogodišnja predsednica i osnivač Humanitarnog udruženja žena „Duga“ iz Banjaluke, preminula je od posledica virusa korona.

Galina Marjanović je rođena 1947. godine u Banjaluci gdje je završila osnovno i srednjoškolsko obrazovanje. Na Višoj defektološkoj školi u Beogradu je nastavila školovanje i 1968. godine stekla zvanje defektologa i 27 godina radila sa djecom oštećenog sluha i govora.

Iskustvo stečeno u školi i radu sa decom, veliku ljubav i požrtvovanost prenela je na decu izbeglica koje je ratni vihor doveo u Banjaluku.

Na njenu inicijativu je u Banjaluci osnovano Humanitarno udruženje žena „Duga“ čija je predsednica bila 27 godina.

Imala je viziju da doprinese stvaranju boljih i humanijih uslova života u cilju smanjenja siromaštva, ekonomskog osnaživanja žena, očuvanju duhovnosti i širenju ljubavi među ljudima.

„Duga“ je samo u prvih deset godina rada pomogla oko 130.000 evidentiranih lica za šta je 2011. dobila i Plaketu grada za humanost.

Učestvovala je na velikom broju konferencija od čega je najznačajnija bila Konferencija žena u Beču 1997. godine na poziv Hilari Klinton, gde je uprkos velikom broju lobista, svojom snalažljivošću i mudrošću, celom svetu ispričala priču o stradanju Srpkinja.

Širenju istine o stradanju i dobroti našeg naroda je doprinelo njeno poznastvo sa Peterom Handkeom, velikim prijateljem srpskog naroda.

 

(RTRS)