PREGLEDAJTE SE OBAVEZNO AKO STE BILI U PRIRODI: Na ovaj način se skida KRPELJ

Photo by Erik Karits on Unsplash

Priroda leči, ali ne treba zaboraviti da je trenutno aktuelna sezona krpelja, pa dodatni oprez nije na odmet.

Svakako, odlazak u prirodu, naročito kad su dani lepi i sunčani su opuštajući ali treba voditi računa o ujedima ove napasti.

Opasnosti od ujeda krpelja naročito su izloženi najmlađi, a dobra preventiva je da dete nakon povratka iz šetnje istuširate, odeću bacite na pranje i detaljno ga pregledate, a savetuje se i samopregled.

Ukoliko pak uočite ovog insekta koji može preneti opasnu lajamsku bolest infektivnog karaktera, treba ga što pre ukloniti sa kože, isključivo pincetom i bez upotrebe bilo kakvih preparata.

Photo by Erik Karits on Unsplash

Lekari savetuju da se odstranjivanje obavlja pincetom što bliže koži, bez pritiska na trbuh krpelja, gnječenja ili kidanja, a mesto uboda treba dezinfikovati. Kako ne bi došlo do komplikacija najbolje je za pomoć se obratiti najbližoj lekarskoj ustanovi, gde će stručno lice na adekvatan način i bez rizika ukloniti parazita.

Ukoliko vas je krpelj ubo, a na mestu uboda se pojavi bubuljica i prstenasto crvenilo, to je znak da je parazit bio zaražen opasnom bakterijom Borrelia burgdorferi, te se hitno obratite lekaru.

Takođe, ukoliko se javi povišena temperatura, malaksalost, crvenilo po koži, problemi sa snom ili prekomerno spavanje, trebalo bi obavezno posetiti lekara.

(zena.blic.rs)