Predrag Kon o vanrednom stanju u slučaju drugog talasa virusa

Printscreen
Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da veruje da Srbija neće uvoditi vanredno stanje u slučaju izbijanja drugog talasa epidemije korona virusa, na jesen.

On je rekao da je zabrinut zbog mogućnosti pojave drugog talasa epidemije, ali dodaje da bi na jesen zdravstveni sistem trebalo da bude znatno spremniji, piše Beta. 

Sve treba da pripremimo kao da će da bude (drugog talasa). Moramo da čuvamo zdravstveni sistem, ne smemo ponovo da ga celog damo za kovid-19, jer ćemo u suprotnom imati ozbilje posledice„, rekao je Kon i podsetio da je u prethodnom periodu zdravstvo funkcionisalo samo za najhitnije slučajeve.

Prema njegovim rečima, bez uvođenja vanrednog stanja virus bi u trećoj i četvrtoj nedelji ušao u svaku bolnicu i domove za stare osobe, u ukupnoj organizaciji bilo je i grešaka zbog kojih je moglo da bude 60 mrtvih manje, a uvođenje restriktivnih mera bilo je neophodno.

„Imali bi potpuno nezamislivu situaciju. Imali bismo masivni priliv obolelih na zdravstveni sistem, koji bi pukao. Ljudi bi umirali u staračkim domovima, jer ne bi imali gde da ih zbrinemo. Ja sam pomenuo broj od 1.000 mrtvih (da nije bilo vanrednog stanja), verujte to je najniža brojka o kojoj može da se govori. Neka me napadaju, neka o tome bude javna rasprava, tvrdim da bez vanrednog stanja nismo mogli da se odbranimo“, kazao je Kon.

On je naveo da bi u sličnim situacijama umesto vanrednog stanja mogla da se proglasi vanredna situacija, ali samo ako je sistem unapred pripremljen i postoje dovoljne zalihe medicinske opreme.

Izvor: Beta