„PRATIMO INFORMACIJE“ Ruski ambasador se hitno oglasio o situaciji na KiM

0
74

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko smatra da zapadni posrednici ne žele da kosovskim Srbima obezbede zaštitu njihovih prava, uključujući i temeljno pravo na bezbednost što, kako naglašava, jedino može da osigura deeskalaciju situacije na KiM. Dodaje da prati informacije o KiM.

Bocan-Harčenko je na svom Tviter nalogu objavio da zapadni tzv. posrednici ne žele da ostvare davno postignute briselske dogovore pa ih zamenjuju bilo čime.

– Drugim rečima, zapadni tzv. posrednici ne žele da kosovskim Srbima obezbede zakonite efikasne mehanizme zaštite njihovih prava, uključujući i temeljno pravo na bezbednost – dok samo to i može da osigura deeskalaciju situacije u pokrajini – dodao je on.

Podsetimo, situacija na Kosovu i Metohiji dodatno se zakomplikovala zbog odluke Prištine o preregistraciji vozila na RKS tablice kojom su od 21. novembra predviđene novčane kazne za vlasnike vozila sa srpskim registrarskim oznakama.

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti pozvani su u Brisel na dijalog na najvišem nivou, a portparol EU Peter Stano povodom toga je izjavio:

– Ono što je novo, obojicu smo pozvali u Brisel da bi se našlo evropsko rešenje, evropski izlaz iz trenutne situacije koja je jedna od najozbiljnijih od 2013. I to je cilj. Kao što sam rekao, pozvali smo ih u Brisel da bismo razgovarali o načinu da se pronađe izlaz. Nadamo se da će moći da dođu veoma brzo, da bismo mogli da rešimo to pitanje, pre 21. novembra, a ne posle, kao što je i rekao visoki predstavnik EU (Žozep Borelj) –