Poziv umetnicima na rezidencije u Nemačkoj i Mađarskoj

Projekat “Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture”, u okviru rezidencijalnog programa “Umetnik u gostima” (Plants AiR), poziva zainteresovane vizuelne umetnike i književnike iz Novog Sada i okoline da se prijave na konkurse za umetničke rezidencije u Nemačkoj i Mađarskoj.

Vizuelni umetnici imaće priliku da tokom jeseni borave mesec dana u Regenzburgu u Nemačkoj, gde će stvarati na temu nasleđa tog grada i njegovog značenja u svetlu sadašnjosti i budućnosti. Pod sloganom “Nasleđe – danas/sutra”, istražuje se bogata istorija UNESCO World Heritage City of Regensburg. Intervencije mladih umetnika i umetnica funkcionisale bi po principu privremenih, in-situ doprinosa i izveštavanja.

Kandidati i kandidatkinje moraju ispunjavati sledeće uslove:

–    da su punoletni državljani Republike Srbije
–    da dokazano rade i deluju na umetničkoj sceni grada Novog Sada i/ili u okviru “Zone 021” (opštine Irig, Beočin, Sremski Karlovci)
–    da se bave vizuelnom umetnošću, dizajnom, arhitekturom i/ili srodnim umetničkim instalacijama
–    da imaju iskustva u radu sa privremenim in-situ instalacijama
–    da tečno govore engleski jezik
–    da nisu izabrani u nekom od ranijih rezidencijalnih programa Fondacije “Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture”.

Dokumentacija neophodna za prijavu podrazumeva:
–    biografiju na engleskom jeziku u kojoj se navodi profesionalno umetničko iskustvo/izložbena praksa / primeri realizovanih projekata
–    motivaciono pismo na engleskom jeziku u kojem se objašnjavaju razlozi interesovanja za učešće na konkursu u potvrđuje ispunjenost uslova konkursa, kao i povezanost prethodnog umetničkog iskustva sa temom konkursa
–    portfolio sa dokumentacijom radova u PDF formatu – dokumentacija radova koja odgovara temi projekta mora biti jasna i sažeta. Poželjno je da se radovi odnose na intervencije na licu mesta u javnim prostorima. Rad može da se opiše na razne načine – jednom fotografijom, serijom fotografija, videom ili fotografijom iz videa, kratkim tekstom, linkom ka radu na sajtu, kao i svim drugim načinima koji će omogućiti žiriju i kustosima pristup radu. Fotografije koje se dostavljaju moraju se odnositi isključivo na već realizovane radove i materijale koji već postoje (digitalne fajlove)