Pozdrav iz Vojvodine – Voganj (FOTO)

Voganj, foto sremskevesti-rs
Oglas

Voganj je naselje u Srbiji u opštini Ruma u Sremskom okrugu. Prema popisu iz 2011. bilo je 1506 stanovnika. Ovde se nalaze Srpska pravoslavna crkva Svetog Nikole u Vognju.

Srpska pravoslavna crkva u Vognju, foto Wikimedia

Blizu sela Vognja podignuta je 1939. godine, „na vodici“ – mestu gde godinama ranije pravoslavni narod pohodio radi molitve i ozdravljenja, pravoslavna kapela. Na toj vodici posvećenoj Sv. Petki, kapelu je izgradio katolik iz Rume, Johan Gig sa suprugom Vilmom. Vodica je bila izvor pijaće vode gde su svraćali čobani sve dok nakon velike oluje polovinom 19. veka, to nije postalo „sveto mesto“ hodočašća. Voganjski sveštenik pop Stevan Rogić je sa svojim pobožnim narodom doneo prvu litiju i tada je izvor osvećen. O tome je kao spomen služio uklesani tekst na jednom kamenu 1854. godine.

Grb Vognja, foto Wikimedia

U naselju Voganj živi 1277 punoletnih stanovnika, a prosečna starost stanovništva iznosi 40,6 godina (39,7 kod muškaraca i 41,5 kod žena). U naselju ima 535 domaćinstava, a prosečan broj članova po domaćinstvu je 3,02. Ovo naselje je uglavnom naseljeno Srbima (prema popisu iz 2002. godine), a u poslednja tri popisa, primećen je pad u broju stanovnika.

Mitrovčanin uhapšen zbog krijumčarenja droge

(Wikipedia)

android aplikacija
Previous articleKako da (p)ostanete vitki
Next articleSutra besplatan parking

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here