Pozdrav iz Vojvodine – Stanišić (FOTO)

Stanišić, foto Mondo.rs
Oglas

Stanišić (nem. Stanischitsch, mađ. Őrszállás) je naselje u Srbiji, gradu Somboru, u Zapadnobačkom upravnom okrugu i udaljeno je 22 km od Sombora. Prema popisu iz 2011. bilo je 3.987 stanovnika.

Stanišić iz vazduha, foto Wikimedia

Posle Drugog svetskog rata selo je naseljeno narodom Dalmacije (1.070 porodica, 5.430 članova). Do 1965. godine je ovo naselje sedište Opštine Stanišić koju su činila naseljena mesta: Gakovo, Rastina, Riđica i Stanišić. U sastav opštine je ulazilo i naselje Kruševlje koje je izgubilo status samostalnog naseljenog mesta tako da je danas deo Gakova. Posle ukidanja statusa opštine u celini je pripojena teritorija opštini Sombor.

Ime

Osnivači Stanišića nazvali su naselje (1535. godine) prema prezimenu viđenijeg ovdašnjeg stanovnika ili najbrojnije porodice. Na sličan način imena su dobila i druga naselja i pustare u široj okolini Sombora: Bilić, Bikić, Bokčinović, Braćević, Đurić, Miličić (kasnije Milčić), Nenadić, … Ime sela ostalo je istovetno sa imenom nekadašnje pustare, mada je, u svakodnevnom govoru (posebno među Somborcima), selo često nazivano i Staničićem i Stančićima. U zvaničnim državnim dokumentima ime sela je uvek pisano sa oblikom Stanišić.

Hram Svetog Nikolaja

Današnja pravoslavna crkva u Stanišiću „Hram Svetoga Nikolaja” počela je sa izgradnjom 1772. godine. Verovatno je i pre toga postojala neka crkvica jer se 1769. godine u jednom popisu napominje da selo ima jedan hram i pet sveštenika. Sadašnja velika srpska crkva, koja se nalazi na najlepšem mestu u Stanišiću, osvećena je i propojala tek 20. decembra 1806. godine, na dan Sv. Ignjatija Bogonošca. Da gradnja crkve traje duži niz godina bila je veoma česta pojava jer su se one gradile isključivo prilozima vernika.

Hram Svetoga Nikolaja, Stanišić, foto Wikimedia

Vodice

Vodice su mesto na južnoj strani sela, poljana u ataru oivičena drvećem na kojoj se nalazi krst i bunar. Svake godine 19. avgusta pravoslavni vernici posećuju ovo mesto. Čak i u vreme kada to nije lako, kada su bili izvrgnuti ruglu i osudama, najverniji pravoslavci posećivali su svoje sveto mesto. Nije poznato od kada se Preobraženje proslavlja u Stanišiću, ali je sigurno da se proslavlja još od druge polovine XIX veka, verovatno i duže. Ovaj predivan praznik se proslavlja 6. avgusta po julijanskom, odnosno 19. avgusta po gregorijanskom kalendaru u znak Preobraženja Hristovog.

Vodice, Stanišić, foto Wikimedia

Demografija

U naselju Stanišić živi 3906 punoletnih stanovnika, a prosečna starost stanovništva iznosi 41,5 godina (39,3 kod muškaraca i 43,6 kod žena). U naselju ima 1631 domaćinstvo, a prosečan broj članova po domaćinstvu je 2,95 (popis 2002).

Ovo naselje je uglavnom naseljeno Srbima Dalmatincima (prema popisu iz 2002. godine), a u poslednja tri popisa, primećen je pad u broju stanovnika.

Pozdrav iz Vojvodine – Voganj (FOTO)

(Wikipedia)

android aplikacija
Previous articleProtest u Splitu protiv korona mera uz Tompsona i ustaške pesme
Next articlePet ideja za zdrav doručak