Pozdrav iz Vojvodine – Srpski Miletić (FOTO)

Srpski Miletić, foto mapio.net
Oglas

Srpski Miletić (mađ. Szerbmilitics) je selo u Srbiji koje administrativno pripada opštini Odžaci, u Zapadnobačkom okrugu, Vojvodini, Srbija.

Foto Fejsbuk

Srpski Miletić se prvi put pod tim imenom pominje 1786. godine. U mađarskim zapisima selo se naziva Rácz-Militics ili Militics, a u nemačkim Milititsch ili Berauersheim. Godine 1733. u Rac Miletiću ima 160 domova a pravoslavni sveštenici su: Adam Ćosić, Vasilije Miletić, Vasilije Jovanović, Petar Lukić i Vasilije Sabaduš.

Naselje Srpski Miletić se vezuje za seobu Srba. Srbi koji su došli na prostore današnjeg Miletića bavili su se stočarstvom i zemljoradnjom. Selo je dobilo ime po imućnom čoveku Mileti (ili porodici Miletić), koji je kasnije bio i upravitelj sela.

Pravoslavna crkva u Srpkom Miletiću, foto Wikimedia

 

Prema popisu iz 2008. bilo je 3538 stanovnika (prema popisu iz 1991. bilo je 3663 stanovnika). U naselju Srpski Miletić živi 2878 punoletnih stanovnika, a prosečna starost stanovništva iznosi 40,2 godina (38,9 kod muškaraca i 41,4 kod žena). U naselju ima 1163 domaćinstva, a prosečan broj članova po domaćinstvu je 3,04. Ovo naselje je velikim delom naseljeno Srbima (prema popisu iz 2002. godine), a u poslednja tri popisa, primećen je pad u broju stanovnika.

 

 

Pozdrav iz Vojvodine – Srbobran (FOTO)

 

(Wikipedia)

android aplikacija
Previous articleNostradamusova proročanstva: Šta je sve predvideo za 2022. godinu
Next articleKolaps u Subotici zbog ledene kiše

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here