Pozdrav iz Vojvodine – Bački Petrovac (FOTO)

Glavna ulica u Bačkom Petrovcu, foto Wikimedia
Oglas

Bački Petrovac (svk. Báčsky Petrovec) je gradsko naselje u Srbiji u opštini Bački Petrovac u Južnobačkom okrugu. Prema popisu iz 2011. bilo je 6155 stanovnika.

U ovom kraju je razvijena poljoprivreda, a naročito je bilo čuveno hmeljarstvo. Hmelj „zeleno ravničarsko zlato“ iz Bačkog Petrovca, veoma je poznat u svetu. Zbog blizine Novog Sada, većina stanovnika svakodnevno putuje u grad. Pored Novog Sada veliki broj stanovnika radi u susednoj Bačkoj Palanci. Područje Bačkog Petrovca u sistemu kanala Dunav—Tisa—Dunav ima lovišta i druge prirodne atraktivnosti.

Najstarija seoska kuća u Bačkom Petrovcu, foto Wikimedia

Akvapark Petrolend

Akvapark Petroland je turističko-zabavni kompleks u Srbiji koji se nalazi na teritoriji opštine Bački Petrovac, nadomak Novog Sada. Akvapark je otvoren i za vreme hladnijeg perioda godine zahvaljujući izvoru geotermalne vode toplije od 40 °C. Moderna tehnologija obezbeđuje hlađenje vode tokom letnjih vrućina.

Akvapark Petrolend, foto Wikimedia

Ukupna površina Akvaparka iznosi 20 hektara. Izgradnja je predviđena u tri osnovne etape:

Prva etapa je završena u oktobru 2011. Na površini od oko osam hektara nalazi se više od 20 velikih i manjih tobogana. Akvapark u svom sastavu ima šest bazena, ali i ostale zabavne sadržaje za decu i odrasle (poni kutak, zabavnu zonu, multifunkcionalna sportska igrališta sportove, dvorce na naduvavanje, tramboline, prostrane plaže sa ležaljkama i suncobranima …) uz ugostiteljske i druge prateće usluge.

Druga etapa obuhvata izgradnju otvorenog bazena, auto-kampa i novih tobogana.

Treća etapa obuhvata izgradnju smeštajnih kapaciteta, četvrte toboganske kule i više zatvorenih bazena sa dodatnim sadržajima, velnes-spa i fitnes-centra, apartmanskog naselja i hotela sa kompletnom turističkom uslugom.

Evangelistička crkva u Bačkom Petrovcu, foto Wikimedia

Demografija

U naselju Bački Petrovac živi 5434 punoletna stanovnika, a prosečna starost stanovništva iznosi 40,7 godina (38,5 kod muškaraca i 42,8 kod žena). U naselju ima 2567 domaćinstava, a prosečan broj članova po domaćinstvu je 2,62.

Ovo naselje je uglavnom naseljeno Slovacima (prema popisu iz 2002. godine), a u poslednja tri popisa, primećen je pad u broju stanovnika.

Pozdrav iz Vojvodine – Ostojićevo (FOTO)

(Wikipedia)

Previous articleDanas je Mratindan, ništa ne pozajmljujte i saznajte kakva će biti zima
Next articleDogodilo se na današnji dan – 24. novembar – Srem pripojen Kraljevini Srbiji

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here