Povećana OGRANIČENJA početnicima u vožnji

SHARE
Pixabay
U Srbiji je u 2019. izdato oko 80.000 probnih vozačkih dozvola i njihov broj sve više raste, ali su novopečeni vozači učestvovali i u više saobraćajnih nesreća – 1.241, zbog čega su pooštrena ograničenja, pa probna dozvola može trajati i do četiri godine.
adsteam seo i izrada web sajta

Vozači sa probnom dozvolom su u 2018. godini učestovali u 1.057 saobracajnih nesreća, u kojima je poginulo osam osoba, dok je u 2019. u nesrećama sa tim vozačima poginula jedna osoba, rekao je Tanjugu Aleksandar Radenković iz Uprave saobraćajne policije.

Istakao je da je zbog toga, ipak, povećana bezbednost saobraćaja kada je reč o vozačima sa probnim dozvolama i da je ona svake godine sve veća.

Sa sigurnošću možemo reći da se očekuje da će u narednom periodu na našim putevima biti više vozača sa probnim vozačkim dozvolama„, rekao je Radenković.

Podseća da je u septembru prošle godine izmenjen Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima i da je produžen rok važenja probne vozačke dozvole sa jedne na najmanje dve godine.

Tako će oni koji polože vozacki ispit sa 17 godina imati probnu dozvolu do 21 godine, sa 18 tri godine i sa navršenih 19 dve godine.

Ograničenja su doneta isključivo u cilju unaprednja bezbednosti mladih vozača koji su, kako kod nas tako i svuda u svetu, među najugrožnim katrgorijama učesnika u saobraćaju„, naveo je Radenković.

Vozači sa probnim dozvolama uglavnom poštuju saobraćajne propise, dodao je on.

Ipak, u 2019. 3.300 vozača sa probnom dozvolom upravljalo je vozilom između 23 i 6 sati, zatim njih 600 je prevozilo više od tri lica u vozilu, a 560 vozača je zatečeno da upravlja vozilom snage veće od 80 kilovata sa probnom dozvolom, što je sve zabranjeno.

Podseća da su neka od najvažnijih ograničenja za mlade vozače i da pre navršene 18 godine moraju u vozilu biti u pratnji osobe sa vozačkom dozvolom od najmanje pet godina.

Vozači sa probnom vozačkom dozvolom, takođe, ne smeju upravljati pod vozilom pod dejstvom alkohola, niti smeju koristiti „hends fri“ i druge uređaje za komunikaciju, zaključio je Radenković.

Novopečeni vozači ne smeju na auto-putu da upravljaju vozilom brzinom većom od 110 kilometara na čas, 90 kilometara na čas na motoputu, a na ostalim putevima brzinom većom od 90 odsto dozvoljene brzine.

Tako, ako je u naselju dozvoljeno 50 kilometara na čas, ne sme da se kreće brzinom većom od 45 kilometara na čas.

Mladi vozači gube vozačku dozvolu već sa devet kaznenih poena.

 

Izvor: Novosti/Tanjug

adsteam seo i izrada web sajta