POSNO, A NIKAD UKUSNIJE: Baklava sa suvim šljivama (RECEPT)

0
1524

Savršena posna poslastica koja se topi u ustima…

Potrebno je:

500 g kora za pitu
250 g meda
500 g oraha
500 g suvih šljiva
1 limun (sok)
1 dl ulja
1/2 l vode
500 g šećera

Priprema:

Baklava sa suvim šljivama se priprema na sledeći način: sitno isecite suve šljive i orase.

Podmažite tepsiju pa ređajte po dve kore za pite, poprskajte ih sa uljem i medom i pospite sa seckanim orasima i suvim šljivama. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke.

Pazite da baklavu završite sa korama. Isecite baklavu na trouglove, poprskajte je uljem i pecite oko 30 minuta na 180 stepeni.

Dok se baklava sa suvim šljivama peče, pripremite sirup.

Pomešajte vodu sa šećerom i sokom od jednog limuna pa krčkajte sirup na tihoj vatri dok se blago ne zgusne.

Gotovu baklavu sa suvim šljivama prelite sa sirupom i ostavite je da se ohladi i dobro upije sirup.

Prijatno!

Najvažniji običaji na VELIKI PETAK