Poskupljuju cigarete

FreeImages

Paklica cigareta će definitivno biti skuplja od sledećeg meseca tačno za 10 dinara, zbog redovnog usklađivanja akciza.

Prema našim saznanjima, za tačno toliko su duvandžije tražile veće cene.

Prvi je to uradio „Japan tobako internešnala“ (JTI) iz Sente, a kako sazanjemo, brendovi i ostalih proizvođača, niškog „Filipa Morisa“ i „Britiš amerikan tobaka“ u Vranju, poskupeće za isti iznos. Prema dostupnom cenovniku JTI, najjeftinija paklica koštaće 270, a najskuplja 550 dinara.

Inače, do 2025. godine nivo akcize u Srbiji po paklici cigareta trebalo bi da dosegne najmanje 1,8 evra.

Srednjoročnim planom predlaže se da se specifična komponenta akcize svakih šest meseci povećava za 1,5 dinara po paklici. Predložene su izmene i za način obračunavanja akcize za nesagorevajući duvan koji se sve više koristi kao supstitucija za cigarete kako bi se smanjila razlika između akcize na taj proizvod i akcize na cigarete.

U Srbiji akciza na nesagorevajući duvan je 6,76 procenata maloprodajne cene a u EU je od 11,08 % u Holandiji do 51,04 % u Francuskoj.

Povećanje od 50 procenta u narednoj godini bilo prihvatljivo jer bi akcizu dovelo na nivo od oko 9,7 procenata maloprodajne cene.

Predloženo je i da se akciza na tečnost za punjenje elektronskih cigareta uvećava za po 1 dinar po mililitru svake godine u srednjoročnom periodu do 2025. godine.