POSKUPELO GORIVO U SRBJI

Ilustracija/Pixabay
Oglas

Dok čekamo da sutra stupe nove, uvećane akcize na gorivo, već je primetan blagi skok cene benzina na našim pumpama.

Sredinom prošle nedelje, cena za litar evro premium BMB 95, bila je od 120 do 122 dinara da bi u nedelju na većini benzinskih stanica u Beogradu koštao 126 dinara, što je skok od 4 dinara (negde čak i 6). Cena za litar dizela se međutim pomerila tek za oko dinar, dva, u zavisnosti od pumpe, piše Srbija danas.

Da li će i koliko naftaši dići cenu zbog promene akcize, ostaje nam da vidimo u narednim danima. Ali kako su ranije rekli sagovornici, gotovo po pravilu naftaši se usklađuju sa promenom akcize.

Primena novih akciza trebalo je da počne još 1. februara, ali je odložena za 1. jun, da bi nedavno bila pomerena za još mesec dana. Akcize su usklađene sa godišnjim indeksom potrošačkih cena u 2019. godini pa će sada biti uvećane za otprilike jedan dinar.

Državne dažbine, u koje spada i akciza, budući da su u maloprodajnoj ceni goriva zastupljene sa više od 50%, svakako imaju veliki uticaj na krajnju cenu goriva.

Podsetimo, osim akciza, u cenu goriva se uračunavaju i posebne naknade za obavezne državne rezerve, PDV, naknada za energetsku efikasnost, markiranje goriva…

Kada od jula krene usklađivanje, država će po svakoj litri benzina prihodovati 57,1 dinar, evrodizela po 58,72, a tečnog naftnog gasa 44,59 dinara.

Razne dažbine utiču na konačnu cenu, tako da je prilika i da se podsetimo koliko realno košta gorivo koje sipamo u naše automobile, kada se oduzmu svi porezi i nameti.

(srbijadanas.com)

Previous articleSZO upozorava na tri pritajena, ali veoma ozbiljna simptoma korona virusa
Next articleEU otvara granice za državljane Srbije i Crne Gore