Posetite Šipovo – Uživajte u čudesnoj raskoši usnule lepote (FOTO)

Područje Šipova slobodno možemo da nazovemo pravom prirodnom oazom, idealnom za odmor, uživanje, ali i konzumaciju brojnih aktivnih sadržaja koje ovaj kraj nudi.

Na 1h i 30 min udaljenosti od Banjaluke i nešto malo manje od 3h udaljenosti od Sarajeva, očekuje vas bogata turistička ponuda ovoga kraja, koja privlači ljubitelje hajkinga, biciklizma, ribolova, ali i sve one uživaoce prirode koji žele da se relaksiraju od svakodnevnice.
Šipovo je idealna destinacija za jednodnevne izlete, ali i višednevne odmore sa porodicom i prijateljima. Ovo mesto vam nudi mogućnost da ga upoznate kroz različite aktraktivnosti.
Jedna od najvećih atrakcija Šipova svakako je reka Pliva, koja pruža brojne mogućnosti. Izdvaja se izuzetnom bistrinom, specifičnom bojom, te raskošnim bogatstvom i kao takva predstavlja pravi mali raj na zemlji za ljubitelje sportskog ribolova u disciplini mušičarenje (fly fishing). Uz samu obalu reke smestio se Turistički kompleks „Pliva“, u neposrednoj blizini izvora reke Plive. Kompleks se sastoji od osam ekskluzivno opremljenih vila, recepcije, restorana-konobe i motela. Odmor u ovom kompleksu, okruženom planinskim pašnjacima, te hrastovom i bukovom šumom, zasigurno će vas vezati za ovu destinaciju, kojoj ćete se i u budućnosti vraćati.
Još jedna od prirodnih atrakcija su Janjske otoke, najpoznatije i najatraktivnije izletište u Šipovu. Ovo mesto je pravo čudo prirode kraškog sveta koje podseća na niz renesansnih parkova, sa bujnim zelenilom, kaskadama, potocima i malim vodopadima. Na ovom mestu možete iznajmiti sobe u seokim domaćinstvima i dužim boravkom priuštiti sebi luksuz upoznavanja i uživanja u jedinstvenoj ponudi ovoga kraja.
Osim u seoskim domaćinstvima na Janjskim otokama, možete da uživate i u boravku u domaćinstvima koja su locirana pokraj reke Plive, u Pljevi i Sokocu ili u kućama bliže bistrom, brzom Janju, kao i da se opredelite za boravak na Olićkom jezeru. Za ljubitelje dobrog zalogaja, tu su domaćice da vas uključe u proces pripreme pita, ljevuše, uštipaka i ostalih specijaliteta ovog kraja. Ako imate istraživačkog duha ili samo uživate u aromatičnim biljkama, možete krenuti u potragu za brojnim lekovitim biljkama, ukusnim šumskim plodovima ili pečurkama.
(Foto: TORS)
Prašumski rezervat Janj ustanovljen je kao šuma sa posebnom namenom, s ciljem da služi kao prostor za naučna istraživanja, a da pritom kao „prirodna retkost“ bude privlačan i za posetioce.
Avanturisti, istraživači, rekreativci i ljubitelji biciklizma na pravom su mestu. Bilo da više volite vožnju uz reke, ili možda kroz šumovita brda, ili imate preference da obiđete neko određeno selo ili kraj, Šipovo ima ponudu za vas. Preporučujemo obeležene i markirane staze, dužine od 8 km do 55 km, različitih uspona i težine.
Ljubitelji šetnje kroz predivne pejzaže su takođe dobrodošli u Šipovo. Za individualce-avanturiste tu su markirane staze, a u ponudi je i mogućnost angažovanja stručnih vodiča. Sve što vam je potrebno za potpuno uživanje su, pre svega, dobra volja, udobna obuća, ranac, voda i fotoaparat, jer ćete sigurno poželeti da fotografišete detalje staze uspona na Vitorog, ili da po povratku sa prijateljima podelite prizore slapova i vodopada reke Sokočnice.
Boravak u Šipovu iskoristite za uživanje u gastro ponudi ovoga kraja. Specijalitet je svakako janjski kajmak i sir pletenica koji su zaštitni znak Šipova i Janja. Područje Janjske visoravni izuzetno je pogodno za stočarstvo, kao i za proizvodnju ekološki čistog, visoko kvalitetnog mleka i mlečnih proizvoda. Proizvodnjom kajmaka i sira pletenice bavi se četrdesetak domaćinstava.
Razloga za posjetu Šipovu je mnogo. Iskoristite odmor i uživajte u raznovrsnoj ponudi ovoga kraja.
(Foto: Turistička organizacija Republike Srpske)