Posao za PENZIONERE u Sremskoj Mitrovici, Kikindi, Novom Sadu

Image by Ahmad Ardity from Pixabay

Pored vozača, medicinskih sestara i drugih struka u Srbiji nema ni dovoljno prodavaca. I pored velikog broja prijavljenih te struke na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, trgovinski lanci imaju raspisane konkurse za više od hiljadu radnika, prenosi RTS.

Najtraženiji su mesari i prodavci na delikatesu.

Uz slogan „Pored penzije i posao bez tenzije“ jedan domaći trgovinski lanac nedavno je ponudio posao starijim sugrađanima. Trenutno biraju kandidate u Novom Sadu, Kikindi, Sremskoj Mitrovici i Beogradu.

„Već u prvim razgovorima sa prvim kandidatima smo došli do toga da će raditi četiri sata na dan i to samo radnim danima. Najveće interesovanje su pokazali za odeljenje sa pecivima, sa gotovim jelima i suhomesnatim proizvodima, a ima i onih penzionera koji su inicirali puno radno vreme, potpuno svesni da će im biti uplaćena plata sa svim pripadajućim zakonskim doprinosima“, kaže Milica Ivković iz „Univereksporta“.

Privredna komora predlaže rešenje ovog problema

Jedno od rešenja je i pojednostavljenje procedura za zapošljavanje u trgovini, pre svega studenata, đaka i penzionera, smatraju u Privrednoj komori Srbije. 

Važno je da mi napravimo što veću prohodnost radne snage iz drugih sektora i tamo gde ima viška radne snage da ga preusmerimo na trgovinu, kaže Žarko Malinović za RTS.