Pored Beograda, najzagađeniji su Subotica, Pančevo i Novi Sad

Image by ADD from Pixabay

Ovih dana  „jako zagađen vazduh“ udisali su stanovnici Subotice, Pančeva, Novog Sada, Beočina, dok je „zagađen vazduh“ bio u Valjevu, Kosjeriću, Užicu, Boru, Leskovcu, Beogradu, podaci su objavljeni na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine.

Grejna sezona još nije počela, a poznato je da su najveći zagađivači vazduha individualna ložišta, industrija, saobraćaj, te se mnogi pitaju šta je dovelo do takvog zagađenja.

Andrej Šoštarić iz Gradskog zavoda za zaštitu zdravlja u Beogradu kaže da grejna sezona zvanično nije počela, ali da su zbog niskih temperatura noću aktivirana individualna ložišta koja predstavljaju najveći problem.

On je naglasio da lošem kvalitetu vazduha doprinose i meteorološke prilike, jer nema vetra, visok je vazdušni pritisak što pogoduje „zadržavanju zagađujućih materija u prizemnim slojevima atmosfere“.

Koliko je vazduh zagađen?!

Koliko je vazduh zagađen najbolje govori podatak o koncentraciji suspendovanih čestica PM-10. U poslednja 24 sata koncentracija PM-10 u Subotici je bilo 172,5 mikrograma po kubnom metru , a njegova maksimalna dozvoljena vrednost je 50 mikrograma po kubnom metru.

Vrednost PM 10 u Novom Sadu bila je 145 mikrograma po metru kubnom u Pančevu 141, dok je u Beočinu bila je 103 mikrograma po kubnom metru, piše na sajtu RTV-a.