Popisano 118 dvoraca, vila i letnjikovaca – Kada će dobiti novi život?

Dvorac Karačonji (Foto: Print screen / You Tube / SB Project)
Oglas

Ministarstvo kulture popisalo je dvorce i letnjikovce kojima treba rekonstrukcija, jer želi da uz stručnu pomoć iz Francuske napravi studiju izvodljivosti za ulaganje u 25 objekata. Cilj projekta je sagledavanje stanja kulturno-istorijskih spomenika od kojih većina potiče iz 19. veka.

Zbog dobre lokacije i puta neposredno uz dvorac Karačonji u Novom Miloševu, meštani smatraju da ga treba urediti za turističke, banjske ili kulturne sadržaje. Proteklih decenija korišćen je u razne svrhe.

Najmlađi dvorac u Vojvodini je Kaštel kod Srpske Crnje, izgrađen tokom Drugog svetskog rata.

Oko kaštela je 13 hektara zemlje, a ispod izdašni izvori termalne vode. Opština je pripremila i projekat za potencijalnog investitora.

– Vlasništvo zemlje oko ovog dvorca je naše i smatramo da smo najspremniji da prvi uđemo u ovaj projekat i da se najlakše realizuje cela ideja upravo kod nas u Srpskoj Crnji – kaže Dragan Daničić iz opštine Nova Crnja.

Ipak, jedino uz pomoć države dvorci bi mogli da dobiju novi život, kao što se to desilo sa Kur salonom u Banji Koviljači, u koji je pre dve godine uloženo 200 miliona dinara.

– Kulturno-istorijsko nasleđe, i materijalno i nematerijalno, izuzetno je značajan segment kad pričamo o kulturnom turizmu, a taj segment smo posebno obradili i izdvojili u nedavno usvojenom programu razvoja turizma Grada Loznice – ističe Snežana Perić, direktorka TO Loznice.

Radna grupa je popisala 118 dvoraca, vila i letnjikovaca. U državnoj svojini su 82, nažalost, većina je u lošem stanju.

(eKapija.com/RTS)
Previous articlePoznati Vojvođani kroz istoriju – Milan Konjović
Next articleSećanje na žrtve „Oluje“: Strašno je bilo, da se nikad ne ponovi

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here