PONOVO SE POVEĆAVAJU PRIMANJA: U februraru više para na računu?!

Free Images

Penzija za decembar 2020. poslednje je primanje u iznosima približnim onima koje su dobijali mesecima unazad, dok sa sledećom isplatom, koja stiže u februaru, sledi i povišica od 5,9 odsto.

Sa njom će sadašnja prosečna penzija, nešto veća od 27.700 dinara biti povećana za 5,9 odsto, odnosno za oko 1.700 dinara i iznositi oko 29.400 dinara.

Od Nove godine važe i novi uslovi za penzionisanje, jer je granica za odlazak u starosnu penziju kod žena pomerena za dva meseca, tako da žene u 2021. godini u starosnu penziju mogu da idu sa 63 godine i dva meseca života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

Promenjeni su i uslovi za ostvarivanje prava na prevremenu starosnu penziju, pa je muškarcima sada potrebno 40 godina staža osiguranja i 59 godina života, a ženama najmanje 39 godina i četiri meseca staža osiguranja i 58 godina i četiri meseca života.

Inače, podaci Fonda za penzijsko invalidsko osiguranje Srbije za oktobar prošle godine, koji je poslednji statistički obrađen, pokazuju da se broj penzionera smanjuje a da penzije rastu, pa je u odnosu na godinu dana ranije u našoj zemlji bilo 0,82 odsto penzionera manje a prosečna penzija je bila za 5,3 procenata veća.

 

U ovoj zemlji je MINIMALAC preko 2.100 EUR!

(Tanjug/Mondo/Novosti)