Ponovo aktivna afrička kuga u Srbiji

Pixabay
Taman kad pomislimo da smo proterali afričku kugu, ona se sporadično javi, i opet zapreti dozvolama za izvoz svinja, piše Telegraf.

Bolest je ponovo, zabeležena u jednom selu blizu Negotina, a kako saznajemo iz resornog ministarstva, trenutno se drži pod kontrolom.

– Mali broj grla preventivno mora da se ukloni – rekao je naš sagovornik.

Ovaj virus, pojavio se u selu Aleksandrovac zbog čega je doneto rešenje o proglašenju zaraženog područja oko ovog sela u poluprečniku od tri kilometra.
Rešenjem Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede, Uprave za veterinu, područje oko žarišta zaraze u tom selu proglašeno je ugroženim od zarazne bolesti afričke kuge svinja.

Srbija je inače, upravo završavala ispitivanje i tokom 2020. trebalo je da proglasi da smo zemlja „slobodna od afričke kuge“.

Ni do sada ove godine uopšte nije bilo kod domaćih svinja, ali zemlje u kojima se detektuje izbijanje zaraze, dužne su da na to odmah upozore Svetsku organizaciju za zdravlje životinja, i da podnose redovne izveštaje o praćenju bolesti.

Trenutno, naša nije ozbiljna, ali su preduzete sve preventivne mere kako se zaraza ne bi širila dalje.

Prema ranijem cenovniku, za odrasle svinje vlasnici su dobijali 35.000 dinara po grlu, dok je za uništenu prasad težine do 12 kilograma cena je bila 300 dinara po kilogramu.

 

Autor: Telegraf Biznis