Ponovo afrička kuga u Srbiji

Pixabay

Tokom redovnog sprovođenja nadzora farmi i kontrole zdravstvenog stanja grla, Uprava za veterinu je utvrdila prisustvo virusa Afričke kuge svinja (AKS), potvrđeno je za Telegraf Biznis.

Kuga je brzom kontrolom i analizom uzoraka potvrđena na farmi u mestu Veliki Izvor u blizini granice sa Bugarskom, zemljom koja ima ekstremno visoko prisustvo AKS-a.

Zahvaljujući uspostavljenom sistemu brze analize uzoraka na prisustvo tog virusa , nadležne službe Uprave za veterinu su u najkraćem mogućem roku sprovele sve predviđene mere zaštite na toj teritoriji kako bi se zaustavilo dalje širenje bolesti. Zahvaljujući istom sistemu brzih analiza, u prethodnom periodu sprečeno je i dalje širenje virusa AKS kada se utvrdilo njegovo prisustvo na teritoriji Aleksinca.

Uprava za veterinu još jednom apeluje na sve vlasnike svinja, uključujući i velike farme, da sa najvećom mogućomodgovornošću sprovode sve mere zaštite i prevencije u cilju daljeg sprečavanja širenja Afričke kuge svinja čije ekonomske posledice mogu biti nesagledive.

(Telegraf Biznis)