PONAVLJA SE: Oskrnavljeno groblje u Žakovu

Pixabay

U mestu Žakovo kod Istoka prekopan je deo pravoslavnog groblja, a četiri grobna mesta sa posmrtnim ostacima i spomenicima su potpuno uništena, što je danas najoštrije osudila Kancelarija za Kosovo i Metohiju, navodeći da je u tom mestu pre ratnih sukoba živelo nekoliko desetina srpskih porodica.

„Najoštrije osuđujemo još jedan napad na srpska groblja u našoj južnoj pokrajini, koji su, na našu veliku žalost, a na sramotu onih pod čijom se privremenom upravom tako nešto događa, postali toliko učestala pojava, da gotovo i da nema pravoslavnog groblja južno od Ibra koje u protekle dve decenije nije bilo na meti vandala“, navela je Kancelarija.

Ocenjeno je da ovaj napad predstavlja najstrašniji vid vandalizma i zločina iz mržnje, jer, osim što su nadgrobni spomenici porušeni, neki od grobova su prekopani i iz njih odneti posmrtni ostaci.

„Očito da je mržnja šovinista tolika da im smetaju i mrtvi Srbi i, uprkos tome što godinama poručujemo da je neophodno pokrenuti najširu političku i društvenu kampanju kako bi se šovinizam na Kosovu i Metohiji iskorenio, to nije učinjeno“, navodi se u saopštenju.

Kancelarija za KiM zahteva od privremenih institucija samouprave u Prištini i predstavnika međunarodne zajednice da ulože ozbiljan i iskren napor kako bi počinioci bili identifikovani i kažnjeni.

Ocenjeno je i da u trenutku kada Beograd i Priština razgovaraju o normalizaciji prilika na terenu, napadi poput ovog u Žakovu bolno svedoče da je situacija na Kosovu i Metohiji daleko od normalne.

 

(Tanjug)