Položen kamen temeljac za izgradnju logističkog centra u Rumi

Ruma.rs

Kamen temeljac za izgradnju logističkog centra kompanije „Gresto“, koja deluje u sferi poljoprivrede i bavi se promocijom savremenih poljoprivrednih sistema, izgradnjom staklenika, upotrebom najsavremenijih đubriva i tehnologije, položili su juče predsednik Opštine Ruma Slađan Mančić, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, ambasadori Severne Makedonije i Holandije.

„Gresto“ je logistički projekat koji je nastao kao rezultat dvadesetogodišnje uspešne saradnje između holandskog (KG Greenhouse BV) i makedonskog partnera (Balkan Greenhouse) koji su istovremeno i investitori i vlasnici kompanije.

Pored logističkog centra u Rumi će biti izgrađen i pokazni ogledni staklenik u kome će moći da se rade obuke i prezentacije. U prvoj fazi investicije biće uloženo 2 miliona evra, a završetak radova se očekuje do leta.

Inovativne investicije poput ove u Rumi daju nam smernice u kom pravcu će ići razvoj poljoprivrede, jer bez nauke i moderne tehnologije mi nemamo šta da tražimo u budućnosti u poljoprivredi, poručio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

„Srpska vlada je u budžetu obezbedila sredstva za podršku ovakvim investicijama, ne mislim samo na distributivne i logističke centre, nego i na podršku poljoprivrednicima za podizanje staklenika, takođe, radimo i elektrifikaciju polja koja je jako važna za povrtarstvo, kao i sistemi za navodnjavanje. U poljoprivredi je najvažnije da koristite moderne tehnologije kako biste snizili troškove i još važnija stvar je da imate proizvod kad ga niko nema, tada je cena najviša.

On kaže da su poljoprivrednici prethodnih dvadeset godina uzgajali povrće na otvorenom i imali gomilu problema, pre svega zbog vremenskih neprilika. Onda smo, kaže, prešli na plasteničku proizvodnju, a danas na staklenike.