Položaj Srba u Crnoj Gori je nepodnošljiv

srbija crna gora
FOTO: © Tanjug / Srđan Ilić

Predsednik Srpskog nacionalnog saveta u Crnoj Gori Momčilo Vuksanović uputio je otvoreno pismo poslanicima srpskog naroda u Skupštini Crne Gore.

Poslanicima se obratio zbog, kako kaže, nepodnošljivog položaja Srba u Crnoj Gori.

RTCG prenosi da je Vuksanović ocenio da su građani koji se javno izjašnjavaju kao Srbi stavljeni van zakona i nezvanično proglašeni neprijateljima Crne Gore i izopšteni iz svih sfera odlučivanja i dogovora.

Pozvao ih je da se odmah vrate u skupštinske klupe i otvore raspravu o organizovanju referenduma i poništenju odluke o priznanju Kosova i povesti razgovore o srpskom jedinstvu i zajedničkom nastupu, uz zahtev za svaku vrstu pomoći Srbije i Republike Srpske.

Obraćamo se vama koji uticaj i snagu svojih mandata crpite iz podrške srpskog naroda. Razlog našeg obraćanja je nepodnošljiv položaj srpskog naroda koji je svakog dana sve teži, bez nade da se u budućem vremenu nešto na tom planu kvalitetnije promeni. Nepotrebno je nabrajati primere diskriminacije kojoj su Srbi u Crnoj Gori izloženi, jer su isti vidljivi u svim sferama društvenog života“, navodi se u pismu Vuksanovića.

On ističe da za srpsku decu i mlađu generaciju Srba u ovim uslovima ne postoji perspektiva u Crnoj Gori.

Razlog za to je državni projekat asimilacije Srba u nacionalne Crnogorce, najverovatnije do postizanja natpolovične većine u ukupnom broju stanovništva, pa i nakon toga„, navodi Vuksanović.

On dalje kaže da je uočljivo da su svi građani koji se javno nacionalno izjašnjavaju kao Srbi, stavljeni van zakona i nezvanično proglašeni neprijateljima Crne Gore.

Neki su već osuđeni, nekima se sudi, neki su u istrazi, dok su svi ostali pod prismotrom i kontrolom. Posebno zabrinjava činjenica što nije samo odnos aktuelne vlasti u Crnoj Gori, odnosno dominantne političke partije prema Srbima diskriminatorski. Neprijateljske stavove prema srpskom pitanju imaju i predstavnici manjinskih naroda i takozvane građanske opozicije, jer se iz njihovog odnosa jasno vidi ignorisanje legitimnih prava srpskog naroda“, kazao je predsednik Srpskog nacionalnog saveta.

On poziva predstavnike srpskog naroda u Skupštini Crne Gore da se odmah vrate u skupštinske klupe i od svojih kolega koje su, kako je kazao, bezuslovno podržali, zatraže podršku da se u Parlamentu otvori rasprava o donošenju odluke o sprovođenju demokratskog referenduma građana Crne Gore o poništenju odluke o priznanju „lažne države Kosovo“.

Iz njihovog odgovora jasno će se prepoznati iskrenost prema problemima i potrebama srpskog naroda, ali i prema vraćanju dostojanstva Crnoj Gori i njenoj časnoj tradiciji“, navodi se u pismu.

Vuksanović ističe da je nakon toga neophodno, je bez bilo kakve ostrašćenosti, povesti razgovore o srpskom jedinstvu i zajedničkom nastupu, uz zahtev za svaku vrstu pomoći Republike Srbije i Republike Srpske.

Izvor: Tanjug, b92.net