Poljoprivrednici odbili ponudu Vlade Srbije, novi zahtevi ili nastavak blokada

Oglas

Nakon neuspešnih pregovora sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem, a zatim i nezadovoljstva odgovorom na zahteve koji su dobili danas poslepodne, Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije je poslala Vladi Srbije izmenjene zahteve i dala rok da nadležni odgovore večeras do 20 časova.

Najavili su da će ako do tada ne dobiju odgovor radikalizovati protest organizovanjem blokada puteva širom Srbije.

Razgovori premijerke Ane Brnabić i ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića sa predstavnicima poljoprivrednika koji protestuju u Novom Sadu završeni su nešto pre 11 časova.

Predstavnik Inicijative Radoslav Adamović je za Tanjug objasnio da se u mejlu, koji su nešto posle 15 časova poslali Vladi Srbije, nalazi sedam već postojećih zahteva, koji su izmenjeni u smislu preciznijeg definisanja i traženja garancija.

„Zahtevamo da premija za mleko od 15 dinara bude za celu godinu, a ne samo za drugi kvartal, kako su obećali. Što se tiče ostalih zahteva, oni su ponudili da subvencije za dizel gorivo budu 22 dinara za 60 litara po hektaru, ali mi tražimo 30 dinara za 80 litara po hektaru. Ukidanje zabrane izvoza je u redu, ali nismo dobili garancije da neće biti uvedene ponovo, pa mi tražimo da se garantuje da zabrana neće biti ponovo uvedena do kraja godine“, rekao je Adamović za Tanjug.

On je dodao da im je ponuđen moratorijum na kredite na 12 meseci, ali da poljoprivrednici sada traže 24 meseca.

Adamović je dodao da ne prihvataju ponuđeni način za procenu elementarne nepogode i suše.

„Moraće da pronađu drugi način da mere sušu. Korišćenje stanica RHMZ nema smisla. Na 50 kilometara, koliko obuhvata jedna stanica, može da bude kiša, ali da na sledećih 20 kilometara, van toga, imate Saharu“, rekao je Adamović.

Cenu suncokreta će večeras nakon njihovog sastanka definisati Udruženje Stig iz Požarevca, pa će Inicijativa i poljoprivrednici nakon zajedničkih konsultacija izneti zahtevanu cenu, rekao je Adamović i dodao da se odgovor očekuje za navedenih šest zahteva koje su poslali danas poslepodne, a da će zahtev za cenu suncokreta biti naknadno iznet nadležnima.

Kako je Adamović rekao nakon razgovora sa premijerkom Anom Brnabić u Vladi Srbije, poljoprivrednici su nezadovoljni time što ponuda za otkup suncokreta nije uvećana, već je i dalje reč o 535 evra plus PDV, iako su poljoprivrednici tražili 700 evra po toni.

Poljoprivrednici koji treći dan protestuju ispred Banovine, uklonili su blokade kod Varadinskog mosta i na Bulevaru Mihajla Pupina.

Saobraćaj je bio blokiran oko sat vremena, a ratari su zatim traktore vratili ispred Banovine.

Poljoprivrednici zahtevaju subvencije goriva, slobodan izvoz poljoprivrednih proizvoda, otkupnu cenu suncokreta od 700 evra po toni, moratorijum i zamrzavanje kredita, premiju za mleko od 15 dinara po litri, kao i 30 odsto subvencija za đubrivo, a insistiraju i da se proglasi elementarna nepogoda zbog velike suše.

android aplikacija
Previous articleVAŽNA INFORMACIJA ZA RODITELJE ĐAKA! Oglasilo se Ministarstvo prosvete o početku školske godine KORONA DIKTIRA POVRATAK U KLUPE
Next articleBROJ BOGATIH RASTE: Evo na kojem mestu se nalazi Novi Sad

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here