Policija TAJNO testirala pse ROBOTE (VIDEO)

Foto screenshot Youtube

Nedavno se saznalo da je policija u SAD testirala visoko tehnološki razvijenog psa robota. Pas robot je testiran u akciji, na terenu, pa su zbog toga reagovala udruženja za građanska prava.

Nakon što je objavljena video demonstracija testiranja psa robota pod imenom Spot od strane državne policije Masučestsa, Američko udruženje građanskih sloboda (ACLU) uputilo je javno pitanje kompaniji „Boston Dinamiks“. Pitanje se odnosi na to koliko dugo se uopšte koristi ova vrsta tehnologije u policji.

Saznali su da je policija pse robote, koji su sposobni da otvaraju vrata i izbegavaju prepreke, već koristila tokom nekoliko svojih akcija, piše „Independent.“

„Vlada često koristi ovakve tehnologije pre nego što na to uspeju da reafuju društvene, političke ili pravne institucije.“, navode u ovom udruženju.

Stigle su i informacije od kompanije „Voston Dinamiks“, tj. odgovor na postavljeno pitanje. Državna policija sklopila je ugovor s tom kompanijom u kojem je dogovoreno testiranje psa robota od 7. avgusta do 5. novembra.

Evo i kako izgledaju psi roboti u akciji.

Kerol Rouz izvršna direktorka „ACLU“ navodi da su ljudi zabrinuti jer nema regulative koje će osigurati da se ovakva vrsta tehnologije ne primeni i na obuzdavanje građana, čime se krše njihova prava. Kao i da građani nisu zabrinuti zbog korišćenja nove tehnologije u za ljude opasnim situacijama.

Iz policije navode da su koristili Spota u samo dve situacije.

izvor: Mondo.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here