„Pokušaćemo da ubrzamo prelaz i na mađarskoj granici“

Horgoš, Foto: Wiki

Srbija će pokušati i na granici sa Mađarskom da ubrza tereretni i putnički saobraćaj, kako bi građani brže prelazili na jednu i drugu stranu, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je, ipak, izrazio sumnju da bi sa Mađarskom, kao što je to slučaj sa graničnim prelazom Tabanovce sa Severnom Makedonijom, mogao da se primeni „mini Šengen“, jer je Mađarska članica EU i primenjuje evropsko zakonodavstvo.

Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara da li bi i na severu zemlje mogao da se ubrza prelaz na graničnim prelazima, na primer, njihovim proširenjem ili nekim dogovorom sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, kao i konstataciju novinara da srpska strana brzo radi, ali da je problem sa mađarskom stranom.

To su pravila Šengena i EU i ne mislim da ima mnogo veze sa lokalnim mađarskim zakonodavstvom. Sve što možemo da pokrenemo, uradićemo“, naglasio je Vučić.

Takođe, istakao je da Srbija posle 30 godina završava 27 kilometara dug Ipsilon krak Koridora 10, koji će građani imati direktan izlaz na granični prelaz Kelebija, kao i da će time biti rasterećen prelaz Horgoš, navodi Dnevnik.rs u izveštavanju Tanjuga.